‘Vegetariërs denken sneller dat ze ongezond zijn’
Foto: shutterstock

Vegetariërs hebben de neiging om hun gezondheid en hun relaties negatiever in te schatten dan mensen die wel vlees eten. Dat wijst althans onderzoek aan de Medizinische Universität Graz uit.

Onderzoekers aan de Oostenrijkse universiteit analyseerden interviews met meer dan 1.300 mensen en ontdekten dat wie geen vlees eet zijn of haar levenskwaliteit lager inschat. Deelnemende vegetariërs zijn er vaker van overtuigd dat hun fysieke gezondheid en sociale relaties van minderwaardige kwaliteit zijn.

Voor de studie werden de antwoorden van honderden vegetarische respondenten vergeleken met die van mensen die wel vlees eten. De resultaten tonen aan dat vegetariërs een lager BMI hebben dan hun vleesetende tegenhangers en dat ze gemiddeld ook minder alcohol consumeren. Toch geven ze aan meer last te hebben van allergieën en andere kwaaltjes.

‘Het is onmogelijk om hieruit te concluderen dat er een link is tussen een vegetarisch dieet en een ongezonde levensstijl, maar verder onderzoek is wel dringend nodig,’ besluit hoofdonderzoeker Nathalie Burkert.