De Russisch-Engelstalige televisiezender RT wordt gezien als een spreekbuis van de Russische regering. Maar voor Abby Martin maakte dat niet uit. ‘Wat Rusland doet, is verkeerd’, zei de presentatrice tijdens een live-uitzending.

‘Het is niet omdat ik hier, bij RT, werk, dat ik geen journalistieke onafhankelijkheid heb’, verklaarde het tv-anker kwaad op het einde van haar uitzending van ‘Breaking the Set’.

De 29-jarige presentatrice wandelt door de studio in Washington terwijl ze de Russische interventie in Oekraïne bekritiseert. ‘Ik kan niet genoeg benadrukken hoezeer ik tegen elke vorm van buitenlandse inmenging bij interne zaken van een onafhankelijk staat ben,’ klonk het. 'Militaire interventie is nooit het antwoord.'

Ze noemt de mediaberichtgeving over de crisis ook teleurstellend.

De televisiezender wordt gefinancierd door het staatsnieuwsagentschap RAI-Novosti. Eerder lag de zender al onder vuur voor zijn eenzijdige verslaggeving over Oekraïne.

Dat de verslaggeving over Oekraïne gevoelig ligt, bewijst ook de woordenwisseling tussen twee CNN-journalisten tijdens een uitzending. Christiane Amanpour verweet haar collega Wolf Blitzer dat hij niet genuanceerd was over het pro-Europese kamp. Blitzer had de Russische ambassadeur bij de VN geciteerd. Die had gezegd dat de pro-Europese betogers 'antisemieten en fascisten' zijn.