Eerste restaurantgids voor diabetici verschijnt in juni
Foto: ss

De uitgeverij van gastronomiegids Gault&Millau maakte vorig jaar bekend dat ze plannen had voor een restaurantgids voor diabetici. De eerste editie van Zucsu (zoals de gids gaat heten) zal in juni verschijnen en wordt samengesteld met de hulp van de Diabetes Liga.

Volgens de Diabetes Liga lijdt naar schatting een op de twaalf volwassen Belgen aan diabetes oftewel bijna één miljoen Belgen. Een groot deel van hen, zowat een op drie, gaat nauwelijks of nooit uit eten uit vrees voor een onaangepaste menukaart.

‘Dat kan leiden tot sociaal isolement: heel wat mensen blijven zelfs thuis wanneer de hele familie uit eten gaat’, aldus Christine Pelckmans, de dokter die het idee voor een aangepaste restaurantgids lanceerde, in Gazet van Antwerpen.

Zij werkt in samenwerking met Gault&Millau en de Diabetes Liga aan de eerste editie van de restaurantgids voor diabetici, volgens haar ook een wereldprimeur. Die gids kreeg de naam Zucsu (naar de afkorting van suiker in verschillende talen) en zal in juni verschijnen.

Restaurants worden onderverdeeld volgens een nieuw puntensysteem van een, twee of drie suikerklontjes naarmate ze meer of minder inspanningen doen om diabetici tegemoet te komen, bijvoorbeeld op voorhand berekenen hoeveel koolhydraten een gerecht of menu bevatten.

Maar Zucsu moet meer worden dan een gids met aanbevolen adressen voor diabetici: Pelckmans wil onder dezelfde noemer ook informatie over diabetesvriendelijk koken bezorgen aan chefs, een website lanceren en kooklessen organiseren. Daarnaast hoopt ze dat diabetici zelf de bezochte restaurant gaan evalueren zodat de gids constant kan worden bijgewerkt.