EU ongerust over gasvoorziening in Oekraïne
De Russische premier Medvedev (L) en ceo van Gazprom Alekseï Miller Foto: AFP

De Russische gasleverancier Gazprom zal geen gas meer leveren aan Oekraïne aan de huidige korting. De EU maakt zich zorgen over een mogelijk gastekort in Oekraïne, maar voor Europa is er geen onmiddellijke dreiging.

Vanaf april gaat die goedkope gaskraan dicht, zo kondigde de ceo Alekseï Miller dinsdag aan. Kort nadat hij de aankondiging deed, heeft de Russische premier Dmitri Medvedev gezegd dat die beslissing volledig legaal is. De lagere gasprijzen werden in december overeengekomen in het kader van een reddingsplan voor de voormalige Sovjet-republiek.

Miller zei dat Oekraïne voor meer dan 1,5 miljard dollar in het krijt staat bij Gazprom, en dus zijn verplichtingen niet nakomt om aanspraak te maken op de korting. Volgens Miller kon Oekraïne de volledige gasprijs in februari niet betalen. Gazprom wil Oekraïne wel een lening toestaan van 2 tot 3 miljard dollar om de volledige schuld van Oekraïne af te betalen.

'We zij niet bezorgd over de gasvoorziening op korte termijn', zei commissaris voor Energie Guenther Oettinger. 'Maar we maken ons zorgen over de gasvoorziening in Oekraïne.'

Grootste leverancier

Rusland is de grootste gasleverancier van de EU. Het land voorziet zo'n kwart van de Europese vraag. Ongeveer een derde van het Russische gas wordt via Oekraïne geëxporteerd. Oekraïne zelf is erg afhankelijk van de Russische import.

Na vorige gasdisputen met Oekraïne heeft de EU haar lidstaten aangemaand om meer voorraden aan te leggen en een betere infrastructuur te maken. Daarnaast is ook naar andere leveranciers gezocht.

De Brusselse lobbygroep Gas Infrastructure Europe heeft berekend dat de Europese gasreserves groot genoeg zijn om het anderhalve maand te stellen zonder gas uit Oekraïne. Volgens de lobbygroep beschikt Europa dankzij de milde winter momenteel over aanzienlijk grotere gasreserves dan bijvoorbeeld een jaar geleden.