Rusland ontkent ultimatum
Wellicht een Russische militair op de Krim. Foto: reuters
Rusland heeft berichten als zou het Oekraïne een "ultimatum" hebben gesteld in verband met de Oekraïense militairen op de Krim weggewuifd als "volslagen onzin". Dat heeft een woordvoerder van het Russische ministerie van Defensie maandagavond gezegd.

Vanmiddag had Alexander Vitko, de bevelhebber van de Russische Zwarte Zeevloot, gezegd tegen persbureau Interfax dat de Oekraïense troepen op de Krim tot 4 uur vannacht de tijd hadden om zich over te geven, anders zou er een militaire aanval volgen. Maar volgens de woordvoerder van het ministerie van defensie is er dus helemaal geen sprake van een ultimatum.

Eerder op de dag heeft de Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek gezegd dat Oekraïne de Krim niet zomaar uit handen zal gegeven. 

'Niemand zal de Krim weggeven aan iemand anders', zei Jatsenjoek aan het Oekraïense persagentschap Interfax. 'Rusland had en zal nooit het recht hebben om geweld te gebruiken tegen Oekraïense en vreedzame burgers. Ook niet om het Russisch leger te sturen.' 

Met die duidelijke boodschap lijkt de patstelling compleet. De Russen hebben de Krim de facto ingelijfd. Oekraïne is dit weekend begonnen zijn militaire capaciteit op te trekken. 

Toch gaan ook de diplomatieke inspanningen verder. De OVSE, de organisatie voor veiligheid en samenwerking in Europa, zal waarnemers sturen naar Oekraïne.

'Grootste crisis in Europa van deze eeuw'

De Britse minister van Buitenlandse zaken William Hague zakte maandagochtend af naar Kiev voor gesprekken. Hij noemde dit 'de grootste crisis in Europa van deze eeuw'. De minister wandelde naar het Plein van de Onafhankelijkheid in Kiev, waar hij met betogers sprak die de barricades blijven bemannen. Hij sprak ook met de waarnemende president en de premier.

Volgens Hague heeft Moskou nu ‘operationele controle’ over de Krim en is Londen ‘zeer bezorgd’ omtrent de mogelijkheid van verdere Russische bewegingen in het oosten van Oekraïne. Volgens Hague heeft de Russische interventie geleid tot een zeer gespannen en gevaarlijke situatie.

Intussen heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov contact gehad met zijn Chinese collega Wang Yi. Volgens het Chinese staatspersbureau Xinhua is het terecht dat de Russische president Poetin probeert de belangen van Russen en Russisch sprekenden in Oekraïne te verdedigen.