VN roept op tot kalmte
Minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius Foto: REUTERS
Gisterenavond en vannacht is de VN in spoedzitting bijeen gekomen over de situatie in Oekraïne. De VS heeft gepleit voor het inzetten van internationale waarnemers. Het land zelf dringt aan op het beëindigen van de 'Russische agressie'. Ban Ki-Moon roept op tot kalmte. Maandag houden de Europese ministers van Buitenlandse Zaken een spoedberaad.

'Het is tijd dat Rusland een einde maakt aan zijn interventie in Oekraïne',  zei de Amerikaanse ambassadeur bij de VN, Samantha Power. 'De acties van Rusland in Oekraïne schenden de Oekraïnese soevereiniteit en bedreigen de vrede.'

Ook de VN-secretaris-generaal Ban Ki-Moon heeft de Russische president Vladimir Poetin opgeroepen om snel de dialoog met Kiev op te starten. De VN-topman roept op tot kalmte.

'We moeten ervoor zorgen dat de wijsheid de bovenhand haalt en een dialoog is de beste manier om een einde te maken aan deze crisis', aldus Ban Ki-Moon.'Ik heb de Russische president gevraagd om snel in directe dialoog te gaan met de autoriteiten in Kiev.'

'Het kan nog'

Op de spoedzitting vroeg Oekraïne om al het mogelijke te doen om 'de agressie van Rusland te stoppen'. 'Het kan nog', aldus de Oekraïense VN-ambassadeur. Oekraïne beschuldigt Moskou ook van het overtreden van het VN-verdrag. 

Volgens de Russische president Vladimir Poetin mag Rusland zijn belangen verdedigen als er geweld is in het oosten van Oekraïne of de Krim. Dat zei hij in een telefoongesprek aan de Amerikaanse president Obama, die bezorgd is over een mogelijke interventie. Volgens hem heeft Rusland de soevereiniteit van Oekraïne geschonden.

Vrijdag boog de Veiligheidsraad zich al over de situatie in de Krim, maar nam zoals verwacht geen maatregelen. Rusland is een permanent lid en heeft vetorecht. Amerikaanse en Europese delegaties waarschuwden Rusland toen al tegen een militaire interventie.

EU houdt spoedzitting

Maandag overleggen de Europese ministers van Buitenlandse Zaken over Oekraïne. Frankrijk toonde zich eerder bezorgd over de berichten vanop de Krim over troepenbewegingen.

‘We roepen alle partijen op om zich te onthouden van acties die de spanningen nog verder zouden kunnen opdrijven en die de territoriale eenheid van Oekraïne zouden kunnen schaden', zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken noemt een Russische actie in Oekraïne een 'potentiëel ernstige bedreiging voor de soevereiniteit, onafhankelijkheid en territoriale integriteit'.

De secretaris-generaal van de Navo Rasmussen zegt net zoals Catherine Ashton, hoge vertegenwoordiger van het buitenlandse beleid van de EU, dat Rusland de soevereiniteit van Oekraïne moet respecteren. Ashton noemt de Russische beslissing een 'onverantwoorde escalatie van de spanningen' en roept op tot overleg.

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders roept Rusland en president Vladimir Poetin op om alle internationale regio's te respecteren en 'kalm te blijven'. Reynders ziet de oplossing in een dialoog. 'Dialoog binnen Oekraïne, maar ook in samenwerking met Moskou.'