Oekraïne heeft zijn leger in staat van paraatheid gebracht nadat Rusland een mogelijke militaire interventie in het land heeft goedgekeurd. De Oekraïense premier Arsenij Jatsenjoek roept op tot overleg.

De waarnemende president van Oekraïne Aleksandr Toertsjinov verklaarde na overleg met zijn veiligheidsdiensten dat de 'Russische agressie' niet gerechtvaardigd was en hij riep op tot kalmte. Eerder verklaarde hij dat Rusland de volledige destabilisatie van het land beoogt.

De Oekraïense premier heeft Rusland gevraagd om zijn troepen in de Krim te demobiliseren. 'Een militair interventie zal het begin van een oorlog zijn en het einde van de banden tussen Oekraïne en Rusland', zei Jatsenjoek.

Interventie

Het Russische Hogerhuis heeft vandaag het inzetten van Russische troepen in Oekraïne goedgekeurd. De Russische president Poetin had gevraagd om 'troepen van de Russische Federatie in te zetten op Oekraïens grondgebied, tot de sociaal-politieke situatie in het land genormaliseerd is'.

'De levens van burgers van de Russische Federatie, onze landgenoten, en van het legerpersoneel dat op Oekraïens grondgebied is gestationeerd, worden bedreigd', verantwoordde Poetin zijn voorstel. Een woordvoerder van de president benadrukt dat Poetin nog niet heeft beslist over een militaire interventie.

Kiev reageerde kwaad op militaire bewegingen in de Krim van de laatste dagen en beschuldigde Moskou ervan om een gewapend conflict met de nieuwe regering uit te lokken. Eerder had het nieuwe Oekraïense bewind aan Moskou gevraagd om te overleggen over het verdrag dat de Oekraïense soevereniteit waarborgt.

In een reactie op de Russische beslissing riep de ex-bokser en Oekraïense politicus Vitaly Klitschko op voor een militaire mobilisatie. 

Premier Krim vraagt Poetin om hulp

Sergej Aksenov, premier van de Krim, liet vandaag weten dat hij de volledige militaire controle heeft overgenomen over het schiereiland. De Russisch gezinde Aksenov werd vorige week in een uitzonderlijke stemming in het regionale parlement verkozen als eerste minister van de Krim. Hij wordt niet erkend door het nieuwe (voorlopige) bewind in Kiev.

'Ik neem mijn verantwoordelijkheid voor het leven en de veiligheid van de burgers', aldus Aksenov, die tegelijk hoopt op hulp van zijn grote buur. 'Ik vraag aan de Russische president Poetin om ons te helpen de vrede en de rust op de Krim te doen weerkeren.'

'Oekraïense gevechtschepen onderweg naar de Krim'

Ondertussen meldt het Russische persbureau Interfax dat schepen die instaan voor de Oekraïense grensbewaking, hun basis hebben verlaten en onderweg zijn naar de Krim. 

De schepen zouden daar moeten voorkomen dat militaire basissen en schepen onderschept worden. 'Alle legale middelen worden ingezet om dat te voorkomen', verklaarde Sergei Astakhov van de eenheid die instaat voor de bewaking van de grens aan Interfax.

Volgens de Russische ambassadeur bij de Verenigde Naties, Vitali Tsjurkin, doet zijn land niets verkeerd op het Oekraïense schiereiland de Krim. ‘We hebben een akkoord met Oekraïne over de aanwezigheid van de Russische Zwarte Zeevloot in de haven Sebastopol. We handelen overeenkomstig dat akkoord.’

2.000 Russische militairen aangekomen?

Sinds vrijdagochtend worden zowel de internationale luchthaven van Simferopol als de militaire luchthaven van Sebastopol, gecontroleerd door militairen. Volgens de Oekraïense overheid gaat het om Russen, maar dat wordt dan weer ontkend door Moskou.

Een vertegenwoordiger van de (waarnemende) Oekraïense president Aleksandr Toertsjinov meldde gisteravond dat er bijna 2.000 Russische soldaten naar Simferopol zijn overgevlogen. ‘Wij maken vandaag een gewapende Russische invasie mee. Het luchtruim (boven de Krim) is gesloten vanwege het groot aantal landingen van Russische vliegtuigen en helikopters.’

President Obama toonde zich gisteren in een toespraak ‘uitermate bezorgd door de berichten over Russisch militair ingrijpen op de Krim’. ‘De Verenigde Staten staan achter de internationale gemeenschap met de boodschap dat er een prijs zal worden betaald voor een militaire interventie.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in