Vandaag vullen de liberalen hun Vlaams-Brabantse lijsten verder in. In het zog van kopvrouwen Maggie De Block (federaal) en Gwendolyn Rutten (Vlaams) staan enkele verrassende namen. De tweede plaatsen zijn voor nieuwkomer Tim Vandeput - burgemeester van Hoeilaart - en senator Rik Daems. Kamerlid Luk Van Biesen zal moeten vechten voor een extra zetel.

Open VLD-Kamerlid Luk Van Biesen krijgt niét de tweede plaats op de Kamerlijst achter staatssecretaris Maggie De Block, maar zal strijden voor een extra zetel vanop de vierde plaats. Tweede wordt nieuwkomer Tim Vandeput, de populaire burgemeester van Hoeilaart die al een tijdje meedraait in de coulissen van de partij. 'In de Druivenstreek weet men al langer dat Tim een ongelooflijk politiek talent is', aldus voorzitter Gwendolyn Rutten. Hij is een liberaal van het eerste uur, die overigens een volstrekte meerderheid heeft in zijn gemeente.

Tussen Vandeput en Van Biesen staat nog een opvallende naam. Een oude bekende: voormalig Vlaams minister Patricia Ceysens uit Leuven. Zij ruilt het Vlaams niveau in voor het federale en ‘wisselt’ met stadsgenoot Rik Daems, die de tweede plaats Vlaams krijgt. 'We wilden beide Leuvenaars liefst op twee verschillende lijsten uitspelen, en Patricia gaf aan dat ze klaar was voor een nieuwe uitdaging.' Ceysens, die ondervoorzitster van de partij was onder Ruttens' voorganger Alexander De Croo, 'weet wat ondernemerschap is', want ze heeft zelf een bedrijfje. Daems wordt beloond voor zijn werk in de Senaat en zijn moed om in 2012 de lokale handschoen op te nemen tegen Louis Tobback - na het afhaken van Lorin Parys (intussen overgestapt naar de N-VA).

'Een plaats krijg je niet zomaar, die moet je verdienen', nuanceert Daems. 'Maar Leuven heeft wel degelijk een rol gespeeld bij het lijstvormingsproces, want het is ook een target in 2018. En het Vlaams niveau over heel wat bevoegdheden beschikt die de steden en gemeenten aanbelangen.' De oud-minister heeft naar eigen zeggen ongelooflijk veel zin in de campagne, maar is ook realistisch: 'Als we onze vier zetels kunnen houden in het Vlaams parlement, zal dat gezien het huidige politieke klimaat een verdraaid goed resultaat zijn.'

Vanuit het Vlaams parlement kan Daems eventueel opnieuw naar de nieuwe, afgeslankte Senaat. De plaatsen drie en vier op de Vlaamse lijst zijn voor de Vlaamse parlementsleden Jo De Ro en Gwenny De Vroe. De Lennikse burgemeester Irina De Knop duwt bij de effectieven. Eerste opvolger is Daniëlle Vanwesenbeeck, ceo van MasterMail en eerder bekroond als vrouwelijke onderneemster van het jaar. Dan volgt senator Yoeri Vastersavendts - zijn nationale carrière komt dus allicht ten einde - en onderaan staat de Merchtemse burgemeester Eddie De Block.

Zijn zus Maggie wordt op de federale lijst geruggesteund door Michel Verschueren. De top-5 voor de Kamer wordt na Vandeput, Ceysens en Van Biesen vervolledigd door Ann Schevenels, voormalig burgemeester van Keerbergen. Bij de opvolgers zitten nieuwkomers Dirk Janssens (provincieraadslid, afkomstig van Dilbeek) Katrijn Willems uit Kortenberg en Patrick Vandijck uit Kortenaken vooraan. Gedeputeerde Walter Zelderloo duwt.

‘We hebben ambitieuze lijsten, met een goeie mix van ervaren mensen en nieuwkomers, jong en oud en toch ook enkele verrassingen’, besluit Gwendolyn Rutten. 'Bovendien bestrijken de meest zichtbare plaatsen de hele provincie - van het Pajottenland tot in Tienen.' De Block vult aan dat het lijstvormingscongres 'in volle consensus' is gebeurd. 'We gaan straks als een ploeg de campagne in.'