Oekraïne wil Janoekovitsj laten uitleveren
Viktor Janoekovitsj. Foto: AFP

Als bevestigd wordt dat de pas afgezette Oekraïense president Viktor Janoekovitsj in Rusland is, zal Oekraïne ’s mans uitlevering vragen. Die Europese ministers waarschuwen inmiddels voor de onrust op het Oekraïense schiereiland Krim en Zwtserland opent een onderzoek tegen Janoekovitsj wegens witwassen.

‘De Oekraïense procureur-generaal is van plan om de uitlevering van Viktor Janoekovitsj te vragen als officieel bevestigd wordt dat hij zich in Rusland bevindt’, klinkt het vrijdag in een bericht van het parket-generaal.

Oekraïne eist daarnaast ook de onmiddellijke aanhouding van tien voormalige topambtenaren bij staats- en veiligheidsdiensten, waaronder de voormalige procureur-generaal en ex-stafchef van Janoekovitsj.

Krim

De Franse, Duitse en Poolse ministers van Buitenlandse Zaken hebben vrijdag in een gemeenschappelijke verklaring ook hun ongerustheid geuit over de onrust op het Oekraïense schiereiland Krim. Aan alle partijen wordt afgeraden om acties te ondernemen die de Oekraïense territoriale integriteit in gevaar zouden te brengen.

'We zijn erg ongerust door de instabiliteit op Krim', klinkt het. 'Alles moet gedaan worden om de spanningen te verminderen. We moedigen alle partijen aan om rond de tafel te gaan zitten.' De landen hopen op een politieke oplossing voor de spanningen en 'bevestigen [hun] steun voor de territoriale integriteit van Oekraïne'.

Witwassen

Het Zwitserse parket heeft inmiddels ook een strafrechtelijk onderzoek wegens het witwassen van geld geopend tegen Janoekovitsj en diens oudste zoon Alexander. Tevens heeft Zwitserland, zoals eerder aangekondigd, de tegoeden in het Alpenland van twintig 'Oekraïense functionarissen' geblokkeerd.

Tegelijkertijd verordende de regering in Bern de blokkering van nogal wat rekeningen van Janoekovitsj en zijn bondgenoten in Zwitserland. De meesten zijn voormalige ministers van de ten val gebrachte regering. Op de lijst staat ook de zoon van Janoekovitsj.

Banken in Zwitserland, die gelden van die geviseerde personen houden of beheren, worden onder het risico op strafvervolging verplicht die bedragen aan te geven bij het Bestuur voor Volkenrecht bij het Zwitserse ministerie van Buitenlandse Zaken. Donderdag had de gerechtelijke politie al een huiszoeking gehouden bij een bedrijf van de zoon van Janoekovitsj in Genève.