In de onderzoeken naar het ronselen van Syrië-strijders zijn speurders van de federale gerechtelijk politie vrijdag binnengevallen op vijf adressen en hebben ze twee personen meegenomen voor verhoor. Die zullen in de loop van de dag voorgeleid worden bij de onderzoeksrechter. Dat meldt het federaal parket.

De voorbije dagen liet het federaal parket al 50 huiszoekingen uitvoeren in Sint-Jans-Molenbeek en elders in het Brusselse maar ook in Vilvoorde, Dinant en Charleroi. Daarbij pakten de speurders van de FGP 51 personen op.

Twaalf van hen werden door onderzoeksrechters Bruyneel en Panou aangehouden en nog eens tien anderen werden in verdenking gesteld maar vrijgelaten onder voorwaarden, terwijl de Brusselse jeugdrechter twee minderjarigen plaatste in een gesloten instelling.

Volgens het federaal parket zouden de verdachten tussen 2012 en begin 2014 jongeren gerekruteerd hebben om te gaan strijden in de Syrische burgeroorlog of jongeren die naar Syrië vertrokken, hulp geboden hebben. Veel meer wil het federaal parket voorlopig niet kwijt over het onderzoek. Pas maandag zal er over de verschillende dossiers gecommuniceerd worden, aldus het federaal parket.

Twaalf personen die maandag en dinsdag al werden aangehouden in hetzelfde onderzoek , zijn vrijdagochtend voor de raadkamer verschenen. Die stelde de dossiers uit naar 17 maart.