‘Gewapende invasie van schiereiland Krim’
Een militair houdt de wacht bij de luchthaven van Simferopol. Foto: Reuters
Op het Oekraïense schiereiland Krim vindt 'gewapende invasie' plaats door Rusland, met meer dan 2.000 Russische soldaten die naar Simferopol zijn overgevlogen, zo heeft een hoge Oekraïense ambtenaar gezegd.

'Wij maken vandaag een gewapende Russische invasie mee (..) Het luchtruim (boven de Krim) is gesloten vanwege het groot aantal landingen van Russische vliegtuigen en helikopters', zei vertegenwoordiger Sergej Koenitsjn van de (waarnemende) Oekraïense president Aleksandr Toertsjinov op de Krim aan televisiestation ART. Hij zei dat er bijna 2.000 Russiche soldaten naar een militaire luchthaven nabij Simferopol zijn overgevlogen. Eerder waren er ook al berichten dat Rusland het Oekraïense luchtruim zou geschonden hebben en het bilateraal akkoord omtrent de status van de Zwarte Zeevloot op Oekraïens grondgebied niet zou nagekomen zijn. 

Toertsjinov zelf heeft Moskou beschuldigd van agressie tegen zijn land. Hij zegt dat Moskou troepen op de Krim heeft ontplooid en 'probeert Kiev tot een gewapend conflict te provoceren', aldus de Britse zenders ITV en BBC. Toertsjinov heeft de Russische president Vladimir Poetin opgeroepen op te houden met provocaties en voegde eraan toe dat het Oekraïnse leger die provocaties 'niet beantwoordt'.

Eerder vrijdag waren er al berichten dat militairen, vermoedelijk van de Russische marine, zich in en rond de militaire luchthaven van Sebastopol hadden opgesteld. Die luchthaven bevindt zich vlakbij de haven waar de Russische vloot in de Zwarte Zee gelegerd ligt. De Russische regering ontkent achter de bezettingen te zitten, volgens Moskou zijn de militairen lid van de zogeheten Zelfverdedigingseenheden.

Ook burgerluchthaven al overgenomen

Vrijdagochtend vroeg namen milities al de controle over van de internationale luchthaven van Simferopol over. Ooggetuigen verklaarden dat de bewapende mannen dezelfde militaire kledij droegen als de Russisch gezinde mannen die donderdagmorgen gebouwen van het parlement en de regionale regering op de Krim bezet hadden. Ze zouden in voertuigen zonder nummerplaten de luchthaven zijn binnengereden.

'Militaire bezetting'

Volgens de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken Arsen Avakov werd er niet gevochten en raakte niemand gewond bij de overnames. 'Ik vind dat het hier gaat om een militaire invasie en bezetting die indruist tegen alle internationale overeenkomsten en normen', was ook hij al duidelijk op zijn Facebook-pagina.

De Verhovna Rada, het Oekraïense parlement, is het eens met de minister, en keurde daarom een resolutie goed waarin de Verenigde Staten en Groot-Brittannië gevraagd worden de Oekraïense soevereniteit te vrijwaren. 

Biden biedt Oekraïense regering 'totale steun' aan

De Amerikaanse vicepresident Joe Biden heeft de Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek donderdag de 'totale steun' van de Verenigde Staten voor de nieuwe leiders van het land beloofd. Dat blijkt uit een mededeling van het Witte Huis.

Het Witte Huis roept Moskou op om de territoriale integriteit van Oekraïne te respecteren. ‘We kijken van dichtbij naar de militaire oefeningen van Rusland aan de Oekraïense grens’, zegt woordvoerder Jay Carney. ‘We verwachten dat Rusland transparant is over deze activiteiten.’ Ondertussen vraagt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry dat iedereen een stap achteruit zet en elke provocatie vermijdt.

Volgens Kerry zou zijn Russische collega Lavrov bevestigd hebben dat de militaire oefeningen gepland waren en niet gerelateerd zijn aan de situatie in Oekraïne.