‘Lambiek is niet oudste bier van België’

Lambiek is de oudste van alle (moderne) biersoorten, of zo dachten we toch. Het recept uit 1559 dat die stelling moet onderschrijven is eigenlijk een recept voor witbier dat destijds fout werd vertaald, zo ontdekte de Leuvense amateurhistoricus Raf Meert.

Leuvenaar Raf Meert stootte bij zijn eigen stamboomonderzoek op fouten in de ontstaansgeschiedenis van lambicbrouwerij Timmermans in Itterbeek en brouwerij Lindemans in Vlezenbeek. Dat zette hem ertoe aan om ook het verhaal van de lambiekbieren te onderzoeken.

En wie zoekt die vindt: het oudste lambiekrecept dat opdook in een stadsrekening van Halle in 1559 zou helemaal geen recept zijn voor lambiek, zoals de Hoge Raad voor Lambiekbieren (HORAL) beweert. Wie bier zou brouwen volgens datzelfde recept, zou als resultaat witbier krijgen, een bier dat nochtans grote verschillen vertoont met lambiekbier.

‘In het recept valt het woord ‘lambiek’ zelfs helemaal niet, de lambiekbrouwers denken alleen maar dat ze het recept volgen’, aldus Meert in Het Laatste Nieuws. ‘Er is destijds een al dan niet opzettelijke fout gemaakt bij de vertaling van het recept uit het Oud-Frans. Als je alles juist vertaalt, blijkt het een recept te zijn voor witbier.’

‘Het is maar door een verband te leggen tussen de ingrediënten vroeger en nu dat men meent te mogen afleiden dat er in 1559 in Halle al lambiek werd gebrouwen. Maar dat is fout. Het vermeende lambiekrecept in feite niets meer is dan een algemene brouwrichtlijn, die werd neergeschreven in een 450 jaar oud handschrift’, schrijft hij op zijn blog Lambik 1801 waar hij het volledige verhaal uit de doeken doet.

De naam van zijn blog is ook niet toevallig gekozen: het jaartal 1801 verwijst naar het voor Meert oudste gekende lambiekrecept, goed 250 jaar na wat nu dus wordt aangenomen.