De beste hamburgerrestaurants voor fijnproevers
Foto: Ellis Gourmet Burger

De tijd dat we genoegen namen met een stuk vlees tussen twee broodjes, wat sla, tomaat en ketchup is al lang voorbij. Tegenwoordig willen we hamburgers met het beste stuk vlees, met spinaziepesto en waarom ook geen zalm. Maar we worden op onze wenken bediend, want het ene fijne hamburgerrestaurant na het andere opent de deuren. Een overzicht.

De voorloper: HOUTSIPLOU

Dit kleurrijke restaurant pakt al jaren uit met heerlijke hamburgers en dat leverde hen in 2009 zelf een plaatsje op in de lijst met 'Zeventig dingen die je moet eten voor je sterft' in De Standaard Magazine. De eigenaar woonde enkele jaren in de VS en kwam op het idee om het Amerikaanse succesrecept te combineren met onvervalste Europese ingrediënten en dressings met een Noord-Afrikaanse of oosterse toets.

>>> Rouppeplein 9, 1000 Brussel

www.houtsiplou.be

 

De bekendste: ELLIS GOURMET BURGER

Drie jaar geleden werden we voor het eerst voorgesteld aan ‘de betere burger’ van Ellis. De eigenaars zorgen voor een aangename omgeving en laten sterrenchefs zoals Nick Bril en Viki Geunes al eens een eigen gourmet burger samenstellen. Na Brussel volgden al snel restaurants in Antwerpen (twee zelfs), Knokke-Heist en Maasmechelen, en volgende maand openen er ook in Gent en Brugge.

>>> Sint-Katelijneplein 4, 1000 Brussel
De Keyserlei 21, 2018 Antwerpen
Sint-Aldegondiskaai 52-54, 2000 Antwerpen
Zeedijk 556, 8300 Knokke-Heist
Zetellaan 100, 3630 Maasmechelen

www.ellisgourmetburger.com

 

De meest religieuze: IL CARDINALE

In hartje Mechelen, recht tegenover het aartsbisschoppelijk paleis, stampten twee jonge grafische ontwerpsters Il Cardinale uit een grond. Die naam wordt doorgetrokken naar het interieur (denk aan een muur vol Mariabeeldjes) en de menukaart met hamburgers zoals The Godfather, Twinzie Jesus en Holy Guacamole. Ook gespot op de kaart: de Selfie, waarbij u een hamburger naar keuze mag samenstellen.

>>> Wollenmarkt 22-24, 2800 Mechelen

www.ilcardinale.be

 

De pechvogel: CLERCKIES

Frédérique De Clercq reisde als kind vaak met zijn vader mee naar Californië en leerde daar de familiale hamburgertenten kennen. Dat zette hem ertoe aan om een alternatief te vinden voor de Quicks en Burger Kings van deze wereld. In 2009 opende hij Clerckies in Kortrijk, maar moest het restaurant in 2012 alweer sluiten. Ook het filiaal dat begin dit jaar in Gent opende, moest even snel weer sluiten. Voorlopig kunnen fans wel opnieuw in Aalbeke terecht en als het van De Clercq afhangt, komen daar snel nog andere locaties bij.

>>> Moeskroensesteenweg 202, 8511 Aalbeke

www.clerckies.com

 

Die van de BV: DE BURGERIJ

Gewezen sportjournalist Robin Janssens en zijn zakenpartner, ex-voetballer Björn Meeuwsse, raakten in Londen verslingerd aan de smakelijke hamburgers bereid met dagverse producten en besloten in 2009 in het Antwerpse Zurenborg een eigen restaurant te openen. In 2011 opende een tweede filiaal in Schoten en een jaar later nog eentje aan de Sint-Laureiskaai, vlak aan het MAS.

>>> Tramplein 2, 2600 Berchem
Brechtsebaan 298, 2900 Schoten
Sint-Laureiskaai 8, 2000 Antwerpen

www.burgerij.be

 

De vreemdste: COOK & ROLL

In dit Oostendse hamburgerrestaurant kunt u kiezen voor een gewone hamburger of de Tandoori Insect Burger, met meelwormen als krokante topping en buffalowormen vermengd in het gehakt. Wat sla en tomaten en een saus op basis van Indische tandoori-kruiden maken de burger af en we hebben uit goede bron vernomen dat de burger een aanrader is. Als het concept aanslaat, zou eigenaar Jochen Verbeeke nog een stap verder durven gaan. Eentje om in de gaten te houden dus.

>>> Oosthelling 4, 8420 Oostende

www.cookandroll.be

 

De nieuwkomer: BURGER FOLIE

Genoeg fastfoodzaken in studentenstad Leuven, maar er was ook plaats voor een restaurant met kwaliteitsvolle hamburgers, zo bewees Burger Folie dat in geen tijd bij veel studenten in het hart werd gesloten. Eigenaar Eric Vandermeulen legt de nadruk op het kwaliteitsvlees en het interieur is dan weer heel erg Scandinavisch met veel hout en frisse kleurtjes.

>>> Muntstraat 4, 3000 Leuven

www.burgerfolie.be