'Vlaanderen verliest één van zijn kleurrijkste en belangrijkste kunstfiguren', reageert Vlaams-minister-president Kris Peeters (CD&V) op het overlijden van Jan Hoet. 'Hij was mateloos in zijn liefde voor de kunsten, als kunstkenner, curator, internationaal museumdirecteur, en spreker', verklaarde Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege eerder.

'Met het overlijden van Jan Hoet verliest Vlaanderen één van zijn kleurrijkste en belangrijkste kunstfiguren', aldus Peeters, die in naam van de Vlaamse regering zijn medeleven betuigt met de familie en vrienden van Hoet.

'Tot ver buiten onze grenzen staat de naam 'Jan Hoet' synoniem voor kritisch en controversieel, maar ook voor pionierswerk, een wereldvermaard vakman', aldus Peeters. 'We verliezen vandaag een man die niet alleen zelf gepassioneerd was door kunst, maar er ook op een onnavolgbare en meeslepende manier over kon vertellen. Daardoor heeft hij er eigenhandig voor gezorgd dat ontelbare Vlamingen geïnteresseerd geraakten in kunst.'

Peeters vindt dat Hoet, ondanks zijn respectabele leeftijd, toch 'te vroeg' is gegaan. 'Als je hem hoorde vertellen, zelfs in de laatste maanden van zijn leven, dan hoorde je dat hij nog boordevol plannen zat. Die plannen zal hij niet meer kunnen uitvoeren. Maar zijn nalatenschap - met het prachtige SMAK in Gent voorop - zal ervoor zorgen dat zijn werk een blijvende stempel zal blijven drukken op de Vlaamse cultuurwereld.'

Peeters reageerde ook op Twitter:
 

Schauvliege: 'Hij bracht tal van Belgische kunstenaars naar het internationale zenit'

Volgens minister van Cultuur Schauvliege is het de grote verdienste van Hoet dat hij 'de muren van de hedendaagse kunst heeft helpen slopen'.

Schauvliege brengt uitgebreid hulde aan de verdiensten van Hoet. 'Met een niet aflatende overgave bracht hij tal van Belgische kunstenaars naar het internationale zenit. En het was met diezelfde legendarische dadendrang dat hij van het SMAK, als stichter en curator, een vooraanstaand museum voor hedendaagse kunst maakte. Iets wat hij later ook nog eens overdeed met het MARTa in het Duitse Herford. Het bleek ook uit zijn activiteiten als curator van Documenta IX in Kassel (1992), waarmee hij internationaal doorbrak, en voor de biënnale in Yinchuan (China)'.

Maar de grootste verdienste van Hoet is volgens Schauvliege 'dat hij de muren van de hedendaagse kunst heeft helpen slopen'. 'Met expo’s als Chambres d’Amis en Over The Edges bombardeerde hij moderne kunst tot hét middelpunt van gesprek, tot in de huiskamer toe', stelt de CD&V-minister. 'Deze initiatieven onderstreepten zijn overtuiging dat het kunstgevoel moet kunnen groeien. Het is dan ook erg jammer dat hij zijn laatste project, De Zee in Oostende, niet heeft kunnen afwerken'.

Volgens Schauvliege verliest Vlaanderen met het overlijden van Hoet 'een pak ervaring en artistieke knowhow'. 'Rond deze tomeloze persoonlijkheid zal het evenwel nooit ‘verstillen’, daarvoor was Jan Hoet voor velen een te groot inspirator'.

Termont: ‘Groot ambassadeur van onze stad’

'Zijn overlijden is in de eerste plaats een groot verlies voor zijn familie', reageert Gents burgemeester Daniël Termont. 'Hij was voor mij één van de grootste ambassadeurs van de stad op vlak van cultuur in het algemeen en hedendaagse kunst in het bijzonder. Jan Hoet was een bijzonder groot figuur. Het S.M.A.K zou er nooit gestaan hebben als Hoet er niet was geweest. Maar Jan Hoet was ook de man van de buitengewone tentoonstellingen. Hij was ook de eerste beheerder van een museum die met tentoonstellingen naar buiten kwam, zoals met Chambres d’Amis (1986).’

Voor Termont betekent het overlijden van Jan Hoet ook een persoonlijk verlies. 'Ik had een heel goede binding met Jan en heb hem nog gezien en gesproken kort voor zijn opname in het ziekenhuis. Tijdens die laatste ontmoeting was hij één en al levendigheid, hij sprak over vanalles en nog wat.'

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig