De Vlaamse kunstkenner Jan Hoet is donderdag in zijn slaap overleden in het Gentse UZ. De curator werd op 9 februari opgenomen in het ziekenhuis met ernstige gezondheidsproblemen. Hij werd 77 jaar.

De Gentse kunstkenner sukkelde al een paar jaar met zijn gezondheid. Hij overwon nierkanker en zeeg in juni 2012 op de luchthaven van Hamburg ineen na een hartstilstand. Hij werd toen opgenomen in een Duits ziekenhuis en een tijdlang in coma gehouden.

Vorige maand nog werd Hoet in het Gentse UZ opgenomen nadat hij een tweede hartaanval had gekregen. Toch hield Hoet er de moed in: ‘Wat komen moet, dat komt. Daar maak ik me geen zorgen over.’

Ondanks het positivisme, ging zijn gezondheid er niet op vooruit. Een paar dagen geleden maakte Hoet bekend dat hij het op doktersadvies wat rustiger aan zou doen en zijn agenda zou leegmaken. Zondagavond 9 februari werd hij in kritieke toestand opgenomen in het ziekenhuis, waar hij donderdag overleed.

'Zijn toestand bleef kritiek, maar hij bleef constant met de glimlach op zijn gezicht', zegt Jan Hoet Jr. 'Hij was heel helder deze week, we hebben een goed contact met hem gehad en allemaal afscheid kunnen nemen.'

'De Zee' laatste evenement van Hoet

In Oostende opent op 25 oktober het kunstevenement 'De Zee'. Het was het laatste curatorschap van Hoet. Hij organiseerde 'De Zee', een grootschalig evenement dat loopt tot 19 april van volgend jaar, samen met Phillip Van Den Bossche.

Uit het archief voor abonnees:

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig