Bellewaerde-mascotte maakt 'quenelle'
De quenelle in Bellewaerde Foto: bg
Bellewaerde gaat de gedragscode voor zijn mascottes verstrengen, nadat een van hen een heimelijke ‘omgekeerde Hitlergroet’, de 'quenelle' heeft gemaakt met bezoekers.

Afgelopen zomer poseerde Koning Leeuw met drie jongens die hun rechterarm gestrekt naar beneden hielden en hun linkerarm op de rechterschouder. Hij imiteerde het gebaar in spiegelbeeld.

Die handeling heeft in Frankrijk een beladen betekenis. Daar wordt de zogenaamde quenelle gezien als een omgekeerde, heimelijke Hitlergroet, verzonnen door de Franse komiek Dieudonné. Die werd al meermaals vervolgd voor jodenhaat, maar zegt zelf dat het een teken is van protest tegen de gevestigde orde. 

Bellewaerde was niet op de hoogte van de betekenis van het gebaar, laat de woordvoerder weten aan Het Nieuwsblad, en distantieert zich van de onderliggende boodschap. 

Nu heeft Bellewaerde beslist de gedragscode voor zijn mascottes te verstrengen. 'We gaan onze Koning Leeuw een lijst bezorgen met bewegingen die hij niet mag maken. Denk aan seksueel getinte handelingen, de Hitlergroet en dezequenelle', besluit Kristof Louagie, woordvoerder van Bellewaerde.

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig