Zwitserse studenten mogen niet meer op Erasmus
Zwitserse studenten mogen niet meer op Erasmus. Onrechtstreeks een gevolg van de uitslag van het referendum dat de immigratie aan banden legt. Foto: EPA

Vanaf het volgende academiejaar kunnen Zwitserse studenten niet meer deelnemen aan het Erasmusprogramma. Zo heeft de Europese Commissie woensdag bekendgemaakt. Onrechtstreeks een gevolg van de uitslag van het referendum dat de immigratie aan banden legt.

De commissie schorste de onderhandelingen al midden februari op over de deelname van Zwitserland aan de programma’s ‘Horizon 2020’ (een onderzoeksprogramma waarin Zwitserse onderzoekers en bedrijven Europees geld krijgen) en ‘Erasmus’ (waar studenten via een uitwisseling overal in Europa kunnen gaan studeren). Dat was kort na de beslissing van de Zwitserse regering om een akkoord met Kroatië niet te ondertekenen. Volgens dat akkoord hadden de Kroaten binnenkort in Zwitserland mogen komen werken.

Maar dat kan nu niet meer, vindt Zwitserland na 
de uitslag van het referendum. Op 9 februari koos namelijk 50,3 procent van de Zwitsers ervoor om de migratie naar hun land te beperken. Zij willen dat er een einde komt aan het vrij verkeer van personen, een van de basiswaarden van de hechte samenwerking met de Europese Unie.

Geen gevolgen voor dit jaar

Het zou drie jaar duren, dacht men, vooraleer de resultaten van het referendum in wetten zouden worden gegoten. Maar het referendum heeft dus nu al praktische gevolgen.

De schorsing van het Erasmusprgramma heeft geen gevolgen voor het lopende jaar, maar er waren twijfels over het volgende academiejaar. Maar nu is het ‘volledig duidelijk dat de Zwitserse studenten bij de start van het volgende academiejaar niet kunnen deelnemen aan het Erasmusprogramma’, zo verklaarde een woordvoerder woensdag.

In 2011-2012 stuurde Zwitserland zo'n 2.600 studenten naar het buitenland. Zo'n 2.900 buitenlandse studenten kwamen via Erasmus in Zwitserland terecht.

Europees parlementslid van SP.A Kathleen Van Brempt vindt de beslissing van de Commissie een vergissing: 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig