59 schoolkinderen vermoord bij aanval Boko Haram
Een foto van 6 agustus 2013: een aanslag op een internaat in Mamudo, een stad in de staat Yobe in het noordoosten van Nigeria. 41 leerlingen lieten het leven. Foto: AFP

Door een aanval van de islamitische terreurbeweging Boko Haram zijn in het noordoosten van Nigeria 59 kinderen omgekomen. De kostschool waar ze sliepen, werd midden in de nacht aangevallen door gewapende terroristen en vervolgens in brand gestoken.

In de nacht van maandag op dinsdag werden scholieren is de slaapzaal van de school van Buni Yadi in het noordoosten van Nigeria aangevallen. De aanvallers doodden die probeerden te ontsnappen door hen neer te schieten of hun kelen door te snijden.

Het voorbije jaar hebben in die regio aanvallen zoals die in Buni Yadi, op goed 60 kilometer van de hoofdstad van de staat, tientallen doden geëist.

De woordvoerder van het leger spreekt zich niet uit over de dodentol op de school, waar leerlingen tussen de 11 en 18 jaar studeren. ‘We beschikken nog niet over alle informatie’, aldus de legerwoordvoerder.

Noodtoestand

De naam Boko Haram betekent ‘westers onderwijs is verboden’. De terreurgroep viseert, sinds de oprichting in 2009, geregeld scholen en onderwijsinstellingen. Die worden door de terroristen beschouwd als symbolen van westerse invloed in Nigeria. Boko Haram probeert de Nigeriaanse regering omver te werpen, en te vervangen door een islamitische staat.

Yobe is een van de drie Nigeriaanse deelstaten waar sinds mei de noodtoestand van kracht is en het leger een grootschalig offensief uitvoert tegen Boko Haram. Het geweld blijft echter voortduren, en sinds mei zijn meer dan duizend mensen omgekomen in de streek.