Dyab Abou Jahjah wint de Geuzenprijs 2014

Politiek activist Dyab Abou Jahjah wint de Geuzenprijs 2014 wegens van zijn kritische geest, zijn vastberadenheid in de strijd voor gelijkheid en tegen onrechtvaardigheid en de eigenzinnige wijze waarop hij compromisloos het debat en de actie bleef voeren, ondanks de scherpe kritiek en onbillijke vervolging die hij daarvoor te verduren kreeg. Dat meldt Het vrijdenkerscollectief ‘t Zal Wel Gaan.

Abou Jahjah wil de stem van migranten binnen Europa hoorbaarbaar maken. “Aanhoudend wijst hij overheden en burgers op de uitsluiting, discriminatie en het racisme die deze minderheden te verduren krijgen”, zegt het vrijdenkerscollectief. “Zijn daden en woorden stelt hij vanuit een humanistisch perspectief dat de universaliteit van de mensenrechten benadrukt (...).”

Het vrijdenkerscollectie verduidelijkt verder dat Dyab Abou Jajah “door te wijzen op de hypocrisie van de Belgische staat in het verleden heel wat heilige huisjes heeft omvergeworpen en daarvoor op een manier vervolgd die volgens ons een rechtstaat onwaardig is”.

Het vrijdenkerscollectief is het niet noodzakelijk altijd met hem eens, “maar zijn hardnekkig schoppen van de mensheid tot zij een geweten krijgt, en daarna opdat ze het niet zou vergeten, maakt hem voor ons een ware geus”.

De Geuzenprijs is een initiatief van het Taalminnend Studentengenootschap ‘t Zal Wel Gaan, zijn oud-ledenbond en het Fonds Tony Bergmann vzw. De andere genomineerden waren NewB, Joost Vandecasteele, Wim Distelmans en Marc Cosyns en Barbara Van Dyck.

De prijs wordt woensdag 26 maart in de Gentse Minard uitgereikt.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig