Samsung lanceert nieuwe Galaxy S5-smartphone
Foto: REUTERS

Apple en Samsung zijn heer en meester in de wereld van de smartphones. Het was dan ook onder massale belangstelling dat de Koreaanse elektronicareus zijn nieuwe Galaxy S5-smartphone en twee nieuwe slimme horloges voorstelde op het Mobile World Congress in Barcelona.

Het was al even geleden dat Samsung nog zo’n grootschalig lanceringsevenement organiseerde in de marge van het Mobile World Congress, de jaarlijkse hoogmis van mobiele techliefhebbers. De voorbije jaren koos Samsung ervoor om zijn Unpacked-feestje op eigen houtje te organiseren. De belangstelling is niet minder groot.

In de maanden voor een grote smartphonelancering duiken traditiegetrouw al veel lekken op, en ook dat was bij deze Galaxy S5 niet anders. Zo wisten we bijvoorbeeld al dat de schermgrootte op 5 inch zou blijven en dat dit toestel een 16-megapixelcamera zou krijgen. Die camera kreeg overigens wel enkele nieuwe (software)snufjes, zoals een snellere autofocus, de mogelijkheid om de achtergrond van een foto onscherp te maken en te filmen in 4K-resolutie.

Weg met goedkoop plastic

Er zijn overigens flink wat gelijkenissen tussen de Galaxy S5 en de S4, Samsungs topmodel van vorig jaar. De nieuwe S5 is op het eerste gezicht nauwelijks te onderscheiden van zijn succesvolle voorganger. Ten minste: wie de algemene vorm en de voorkant bekijkt. Voor de achterkant heeft Samsung de aanhoudende kritiek op het goedkoop aanvoelend glanzend plastic ter harte genomen. De Galaxy S5 heeft een zachte geperforeerde achterkant die veel natuurlijker zou moeten aanvoelen en een betere grip moet opleveren.

De Koreanen van Samsung komen zoals steeds zelf met een aantal leuke nieuwigheden, maar kijken ook goed naar de innovaties van anderen. Net zoals de iPhone 5S van Apple heeft deze S5 – het wordt verwarrend met al die vijven en s’en – een vingerafdrukscanner om gegevens te beveiligen en mobiele betalingen uit te voeren. Samsung werkt daarvoor samen met PayPal.

En bij Sony waren ze vorig jaar terecht trots op de Xperia Z, een smartphone die opvalt omdat hij stof- en waterbestendig is. Ook dat snufje wordt dit jaar met grote trom geïntroduceerd in de Galaxy-smartphones van Samsung.

Nieuwe draagbare gadgets

In de mobiele wereld gaat het al lang niet meer enkel om smartphones en tablets, maar ook om de zogeheten wearables - accessoires zoals horloges en brillen die zijn uitgerust met allerlei sensoren. Dat dergelijke gadgets bij Samsung aan belang winnen, mag duidelijk zijn. De Galaxy S5 moet in Barcelona zijn podium delen met twee nieuwe slimme horloges: de Gear 2 en de gloednieuwe Samsung Gear Fit, een intelligent polsbandje van 27 gram dat vooral voor sporters bedoeld is en een gebogen Super AMOLED-scherm heeft. Beide gadgets hebben een ingebouwde polsslagmeter. Ook de S5-smartphone heeft als eerste smartphone ter wereld zo'n polsslagmeter aan de achterkant.

Samsung weet wel beter dan aan de succesformule van de vorige Galaxy-smartphones te morrelen, en is niet van plan om zijn leiderspositie zomaar prijs te geven door het dit jaar radicaal anders aan te pakken. De Galaxy S5 is, net zoals zijn voorganger dat vorig jaar ook al was, op vele vlakken een verbetering van het vorige topmodel. Net zoals vorig jaar zal deze update hen ook nu geen windeieren leggen.

Prijzen van de nieuwe Samsung-toestellen zijn er nog niet. De nieuwe Samsung-apparaten zullen vanaf midden april in de winkel liggen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig