Poshtels verenigen het beste van twee werelden
Foto: rr
Na glamping en staycation heeft de reissector er een nieuwe welklinkende term bij. Poshtels - een samentrekking tussen posh en hostels - is de overkoepelende naam voor betaalbare en gezellige hostels die evenwel net iets meer luxe aanbieden.

De term circuleert al een tijdje (en is afgeleid van het Engelse posh, dat chique betekent - denkt u maar aan Posh Spice Victoria Beckham), maar zou in 2014 voor de grote doorbraak komen te staan.

Vooral in Groot-Brittannië gebruiken ze het etiket poshtel, een ho(s)tel u modern en budgetvriendelijk kunt overnachten, om reizigers te lokken.

Meer specifiek slaat de term op het comfortabel kunnen overnachten met het gemeenschapsgevoel en betaalbaarheid van een jeugdherberg. Er wordt extra gelet om het interieur, kamers hebben een flatscreentelevisie en wifi en soms is er ook een zwembad en/of sauna.

Een van die poshtels is Hoax (zie bovenstaande foto), pal in het centrum van Liverpool, dat pas vorige zomer de deuren opende. Wie weinig budget heeft kiest voor een kamer met tien, wie iets meer te besteden heeft kan een kamer voor twee met privé-badkamer boeken. Er is overal wifi en het hotel verzorgt in The Hatch optredens (dat moet wel als je je op een steenworp bevindt van waar The Beatles hun eerste optredens gaven).

Nog zo'n Brits budgetadresje dat meermaals wordt getipt is Safestay in Londen (Southwark) waar u kunt overnachten in een 18de-eeuws pand dat onder handen werd genomen door jonge designers.

Iets duurder, maar zeker het vermelden waard is The Student Hotel in Amsterdam (zie bovenstaande foto), dat het midden houdt tussen een hotel en studentenhuisvesting. Alle kamers hebben een flatscreentelevisie en wifi, en werden aangekleed met een eclectische mix van vintage en nieuw design.

Het hotel heeft naast een eigen restaurant (The Kitchen, waar gasten terechtkunnen voor een betaalbare en gezonde maaltijd vanaf 6,5 euro) ook een fitnesszaal en bibliotheek. Er zijn ook vestigingen van dezelfde keten in Rotterdam en Luik.

>> Meer gelijkaardige hoteladresjes in Europa vindt u terug op de website Budget Traveller.

En in België?

Ook in eigen land wordt het interieur hostels vaker onder handen genomen door mensen met een goede designsmaak. In onze hoofdstad kunt u sinds vorige zomer overnachten in het Meiningerhotel, waar alle kamers een uitgeruste badkamer en flatscreentelevisie hebben, en daarnaast ook kunnen vertoeven in de gastenkeuken, lounge en hotelbar.

In Antwerpen is het etiket poshtel zeker van toepassing op jeugdherberg Pulcinella op het Bogaerdenplein, een hip, modern en strak pand dat werd ontworpen voor Vincent van Duysen Architects (zie bovenstaande foto). U kunt kiezen tussen kamers voor twee, vier of zes personen - draadloos internet en luxueus ontbijt inbegrepen.