Winst voor N-VA, verlies voor PS in peiling La Libre
Foto: BELGA

Volgens een peiling van La Libre Belgique en RTBF haalt de N-VA bij de komende verkiezingen 32,3% van de stemmen. Dat is 1,5 procent meer dan bij de vorige peiling. In Wallonië zou de PS 2,3% van de stemmen moeten inleveren.

N-VA blijft volgens de jongste peiling van La Libre Belgique en RTBF afgetekend de grootste partij in Vlaanderen. De partij haalt 32,3 procent van de stemmen. CD&V (17,6%), SP.A (14,6) en Open VLD (12,8%) volgen verderop. 

Vlaams Belang en Groen blijven met 9,8 en 7,3 procent steken onder de tienprocentdrempel. De schommelingen ten opzichte van de vorige peiling blijven zeer beperkt. Behalve voor LDD, dat compleet van de radar verdwijnt. PVDA blijft in Vlaanderen steken op 3,7 procent.

In Wallonië valt vooral het verlies van de PS en cDH op. De partij van Elio Di Rupo zakt 2,3 procent tot 28 procent en ziet de MR van Didier Reynders naderen. Die partij boekt 2 procent winst en stijgt naar 24,1 procent.

Ook cDH verliest 2,5% en houdt 10,2 procent over. PTB, de Waalse tegenhanger van de PVDA, haalt 7,6 procent, terwijl de PP lijkt te profiteren van de aanwezigheid van de populaire weerman Luc Trullemans. De partij van Hendrik Modrikamen haalt bijna 6 procent.

In Brussel blijft MR de grootste partij (21,8%). Ook hier verliest de PS meer dan 2% (18,1), net als het FDF (10,4%). cDH (12,5%) en Ecolo (10,1%) gaan licht vooruit. Ook hier gaat PTB fors vooruit: de linkse partij stijgt 4,2% en zou kunnen rekenen op 6,5% van de Brusselse stemmen.

Onder Vlaamse partijen is Open Vld met 3,6 procent het populairst bij de Brusselse ondervraagden, gevolgd door Groen (2,9%), N-VA (2,7%), CD&V (1,6%), sp.a (1%) en Vlaams Belang (1%).

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig