Wat u moet weten over onze panda’s
Eric Domb poseert met panda Hao Hao in Chengdu. Foto: BELGA

Ze zijn knullig, pluizig en spelen een rol in internationale betrekkingen. Zondag zullen de twee reuzenpanda’s Hao Hao en Xing Hui hun eerst poot op Belgische bodem zetten. Wat moet u weten?

Wie is wie?

Beide panda’s zijn vier jaar oud. Hao Hao is het vrouwtje en zou de actiefste zijn van de twee. Ze weegt 120 kilogram en haar naam betekent vriendelijk. Tijdens de Giant Panda Zoo Awards is zij verkozen tot ‘Favoriete Panda van China’. Xing Hui is het mannetje en weegt 105 kilogram. Zijn naam betekent ‘glinsterende ster’ en hij werd geboren tijdens een zonsverduistering. De panda's zijn elk verzekerd voor een miljoen dollar.

De reis

Zaterdag verlaten de panda’s hun geboortegrond van het pandareservaat van Chengdu in China. Met een vliegtuig van DHL worden ze met een rechtstreekse vlucht naar Zaventem vervoerd. Het vliegtuig maakt wel een tussenlanding in Bahrein om verse bamboe aan boord te brengen.

Hao Hao en Xing Hui worden tijdens hun reis begeleid door hun vaste Chinese verzorger, de vermaarde panda-expert professor Tang en dierenarts Tim Bouts, de zoölogische directeur van Pairi Daiza.

Op het tarmac in Brussel vindt zondag een plechtige ceremonie plaats, in aanwezigheid van de Chinese ambassadeur en premier Elio Di Rupo. Na de welkomstceremonie worden de beren in twee vrachtwagens naar Pairi Daiza in Brugelette getransporteerd.

Wanneer kunnen we ze zien?

Wie zondag naar Zaventem of Pairi Daiza afreist, is er hoogstwaarschijnlijk aan voor de moeite. Gewone luchthavenbezoekers zullen de panda’s niet te zien krijgen. Brussels Airport raadt iedereen dan ook af om naar de luchthaven te trekken om een glimp van de panda’s op te vangen.

Na hun zware reis zullen de panda’s drie weken in quarantaine zitten om zich aan te passen aan hun nieuwe verblijf. Pas op de heropening van het park, op 5 april, de eerste dag van de paasvakantie, krijgt het publiek hen te zien.

Wie meer geduld heeft, kan wachten tot de mogelijke ‘pandamania’ is gaan liggen. Ze zullen immers vijftien jaar lang worden uitgeleend aan Pairi Daiza. En in gevangenschap worden panda’s gemiddeld 26 jaar.

Het dierenpark wil ook een overrompeling van bezoekers voorkomen. ‘Als het moet, zullen we een bezoekersstop invoeren’, verklaarde directeur Eric Domb eerder. ‘Als er meer dan 18.000 bezoekers per dag komen, wordt het immers onaangenaam.’ Pairi Daiza werkt daarvoor aan een reserveringssysteem.

Waar gaan ze wonen?

Pairi Daiza heeft een speciaal pandaverblijf gebouwd. Dat was een voorwaarde om de dieren van China te lenen. ‘Op de meest drassige plek van het hele park zijn wij erin geslaagd een heuse berg te bouwen waarop we de natuurlijke habitat van de panda’s zo getrouw mogelijk hebben nagemaakt’, verklaarde Eric Domb.

Elke panda krijgt zijn eigen privékamer van 475 vierkante meter. Hun buitenpark is 5.300 vierkante meter groot. Daarnaast is er nog een operatiekwartier, een stoeiruimte en een waterbekken van 600 kubieke meter. De twee hebben ook airconditioning in hun kamer.

In hun verblijf zijn twintig camera’s geïnstalleerd om hun doen en laten te volgen.

Komen er kleine panda's?

Het is de bedoeling dat de panda’s zich gaan voortplanten. Dat is een hachelijke zaak, want het wijfje is maar drie dagen per jaar tochtig en het mannetje moet in drie minuten zijn ding doen. Aangezien panda’s gevoelige beesten zijn, kan stress dit proces serieus verstoren. Komen er kleine panda’s, dan blijven die vier jaar in Pairi Daiza.

Dankzij fokprogramma’s zijn vorig jaar zijn er wereldwijd 49 jonge panda’s geboren, vaak met behulp van kunstmatige inseminatie.

Welke panda’s gingen hen voor?

Op 28 mei 1987 landden al eens twee reuzenpanda’s in Brussel: Wan Wan en Xi Xi. Zij werden enkele maanden geleend aan de Zoo van Antwerpen. Tien jaar geleden greep de Zoo van Antwerpen naast de komst van een koppel reuzenpanda’s. Daarom was de zoo teleurgesteld dat ze de komst van twee nieuwe exemplaren was misgelopen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig