Leuvense app hengelt naar levensreddend navelstrengbloed
Foto: Frank Muller/Hollandse Hoogte
Navelstrengbloed kan levens redden, onder andere van mensen met bloedkanker. De KU Leuven lanceert daarom een app om zwangere vrouwen te motiveren om navelstrengbloed te doneren.

Het bloed dat na de geboorte van een kind achterblijft in de navelstreng, kan levens redden. ‘Navelstrengbloed is zelfs interessanter dan beenmerg van levende donoren, omdat de compatibiliteitseisen minder hoog zijn’, zegt professor Marc Boogaerts, voorzitter van de Leuvense navelstrengbloedbank.

Deze lanceert nu een app met informatie voor zwangere vrouwen. Je kunt er je doktersafspraken in bijhouden, en krijgt informatie over wat er tijdens de zwangerschap gebeurt. Het ultieme doel van de app is om vrouwen ook warm te maken voor de donatie van navelstrengbloed.

‘De meeste vrouwen reageren positief als ze hierover informatie krijgen’, zegt Boogaerts.

De app, die de naam LeuvenCord kreeg, is door iedereen gratis te downloaden. Hij zal vooral ook gepromoot worden door de 22 kraamafdelingen waarmee de navelstrengbloedbank van Leuven samenwerkt. Tot voor kort deden nog maar 13 kraamklinieken dat.

Waarom geen samenwerking met alle kraamafdelingen? Een kwestie van centen, zegt Boogaerts. ‘Het kost ons 1.500 euro per jaar om een staal in te vriezen. We krijgen een beetje subsidies, maar onze middelen zijn niet eindeloos.’

‘We zoeken nu in de eerste plaats naar stalen van minderheidsgroepen in ons land, omdat we er daar nog niet veel van hebben.’