Een Oekraïense skiester en haar vader hebben donderdag op de Winterspelen in Sochi aangekondigd dat ze zich terugtrekken uit competitie. Zo protesteren ze tegen het gebruik van geweld in de Oekraïense hoofdstad Kiev, waarbij al enkele tientallen doden zijn gevallen.

Olympische Winterspelen op Sportwereld.be

Bogdana Matsotska en Oleg Matsotski zijn naar eigen zeggen 'woedend' door de weigering van president Viktor Janoekovitsj om in dialoog te treden met de demonstranten. "Als protest (...) tegen het ruwe gedrag ten opzichte van de betogers, nemen we niet langer deel aan de Winterspelen in Sochi", verklaarde Oleg Matsotski op Facebook.

Matsotska, die in Sochi 27e werd in de Super-G en 43e in de reuzenslalom, zou vrijdag normaal nog aan de start komen van de slalom. De woordvoerder van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), Mark Adams, bevestigde donderdag het afzeggen van de Oekraïense skiester.

Adams verklaarde verder dat Sergej Boebka, voormalig polsstokspringer en voorzitter van het Oekraïens Olympisch Comité, de beslissing van de atlete begrijpt. Maar Boebka denkt toch dat de Oekraïense ploeg het best in Sochi blijft om zo solidariteit te tonen met zij die lijden in Oekraïne, besloot Adams.
 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig