Europese ministers zijn het eens over sancties tegen Oekraïne
De EU-ministers van Buitenlandse zaken Frank-Walter Steinmeier (Duitsland, centraal), Radoslaw Sikorski (Polen, tweede rechts) ontmoeten oppositieleiders Vitali Klitschko (links), Oleh Tyahnybok (tweede rechts) en Arseny Jatsenjuk (rechts). Foto: epa
De Europese ministers van Buitenlandse Zaken zijn het eens geraakt over het opleggen van sancties aan de verantwoordelijken voor het geweld in Oekraïne. Het zou onder meer gaan over het bevriezen van tegoeden en het inhouden van visa.

Sinds donderdagmiddag vergaderden de Europese ministers van Buitenlandse Zaken en hun vertegenwoordigers in Brussel over de sancties tegen de verantwoordelijken voor het buitensporige geweld in Oekraïne.

Dat gebeurde zonder hun collega's uit Duitsland, Frankrijk en Polen die in Kiev waren voor een onderhoud met president Janoekovitsj. 

In de loop van de dag werd een akkoord bereikt over Europese sancties tegen de verantwoordelijken van het geweld in Oekraïne. 'Het is de bedoeling daar nu vaart mee te maken', bevestigde de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Emma Bonino. Ze had het onder meer over het inhouden van visa en bevriezen van tegoeden. Europa stopt ook de uitvoer naar Oekraïne van materiaal dat kan dienen voor repressieve doeleinden.

Een werkgroep gaat zo snel mogelijk een lijst met geviseerde personen opmaken.

'Er mag geen straffeloosheid zijn. Er moeten gevolgen zijn voor zij die zware misdaden hebben begaan', verklaarde de Belgische minister Didier Reynders. Hij beklemtoonde dat de sancties zo snel mogelijk in werking zullen treden. De minister sloot niet uit dat er naast veiligheidsfunctionarissen ook politici op de lijst zouden belanden.

Witte Huis woedend

Het Witte Huis heeft ondertussen ook een mededeling de wereld ingestuurd. 'We zijn woedend door de beelden van Oekraïense veiligheidsmensen die met automatische wapens op hun eigen mensen schieten', klonk het daarin. 

De Amerikaanse vicepresident Joe Biden had een telefonisch gesprek met de Oekraïense president en heeft 'duidelijk gezegd dat de VS bereid zijn om santies te nemen tegen de verantwoordelijken voor het geweld', aldus het Witte Huis.

'Onaanvaardbaar en onverdedigbaar'

Eerder riep ook Groot-Brittannië al op om het geweld te stoppen en lanceerde Frankrijk een oproep voor verkiezingen. De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei aan de Oekraïense president dat tijd winnen riskant is en het conflict alleen maar erger zal maken.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague noemt het doden van demonstranten 'totaal onaanvaardbaar en onverdedigbaar'. 'We moeten tonen dat er geen straffeloosheid mag bestaan, en we moeten de druk opvoeren om tot een echte dialoog te komen', zei ook minister Didier Reynders.

De Belgische regering veroordeelt het 'ongerechtvaardige en excessieve gebruik van geweld door de Oekraïense autoriteiten'. Dat verklaarde premier Di Rupo in de Kamer. Hij pleitte voor een politieke dialoog en twitterde de hand te reiken 'naar de burgers van #Oekraïne die in democratie willen leven'.

 

'Ongepaste eisen'

De Russische premier Medvedev liet weten dat Rusland met Oekraïne wil blijven samenwerken. 'Maar daarvoor moeten de autoriteiten in Oekraïne legitiem zijn.' Moskou roept op om de wapens neer te leggen en dreigt met sancties als dat niet gebeurt.

De Oekraïense viceminister van Buitenlandse Zaken Grigory Karasin verklaarde alvast dat de westerse eisen momenteeel ongepast zijn. Hij reageert daarmee op de Franse oproep voor verkiezingen in Oekraïne te houden.