Onderhandelen over woonlening kan auto opleveren
Foto: rr
Er zijn leukere dingen dan te moeten onderhandelen over je woonlening, maar brengen die ook evenveel op? Wie het een beetje goed aanpakt, kan in korte tijd enkele maanden loon of zelfs een kleine auto verdienen.

KBC afficheert momenteel een tarief van 4,76% voor wie 115.000 euro op 20 jaar wil lenen tegen een vaste rente. Dat komt overeen met een maandelijkse afbetaling van 737 euro gedurende 240 maanden. Wat de factuur voor de lening op 176.992 euro brengt.

Veronderstel dat we erin slagen om het tarief naar 4,50% te brengen, dan komen we aan een maandelijkse afbetaling van 722 euro of een totaal bedrag van 173.269 euro. Dat is al 3.723 euro minder.

En wat als we KBC tot een tarief van 4,20% zouden kunnen bewegen? Dan bedraagt de maandlast nog 704 euro. Na de volledige looptijd is dat 169.019 euro. Verschil met het eerste aanbod 7.973 euro. Voor de meeste mensen is dat meer dan vier maanden loon. Hiervoor kan er al eens een inspanning worden gedaan.

Op de website van Spaargids.be kan je zien welke aanbiedingen andere consumenten kregen van hun bank. Je moet er vaststellen dat er momenteel aanbiedingen zijn van minder dan 3,50% voor leningen met vaste rente op 20 jaar. Dat betekent nog een maandlast van 664 euro. Of over de totale looptijd een bedrag van 159.291 euro. Verschil met onze start: 17.701 euro. Dat is al de prijs van een kleine auto.

Wat leren we uit dit voorbeeld? Onderhandelen met je bankier kan nooit kwaad. Ze mogen nog zo vriendelijk zijn, maar iedereen moet werken voor zijn boterham.

Hoe pak je het aan?

Met een offerte van een andere bank in je hand sta je sterker. Dan weet je huisbank of de bank waarmee je wil onderhandelen dat je sowieso een beter aanbod hebt en je je dus niet zomaar zal laten afschepen. Het laat je zelfs toe om wat blufpoker te spelen en nog een scherper tarief af te dwingen, al zal dit afhangen van je verkooptalent. En desnoods verander je maar van bank. Je bankier een extra auto geven omdat hij voor je een lening regelt, is immers heel vrijgevig.

Kies in de zoektocht naar de goedkoopste bank niet zomaar lukraak enkele instellingen uit. Steek uw licht op bij de instellingen die in het overzicht op spaargids.be veel worden genoemd. Het leert dat Axa, Crelan en ING momenteel vaak goede aanbiedingen doen. Op andere momenten kan dat een andere instelling zijn. Het hangt immers af van het overschot aan ingezamelde spaargelden dat een bank in een bepaalde periode heeft om haar al dan niet actiever te laten worden in de woonkredieten.

Maak hierbij niet de fout u te beperken tot het vergelijken van rentetarieven. Zijn aan het tarief dat u is voorgesteld voorwaarden gekoppeld? Moet u een brandverzekering sluiten bij een verzekeraar die gekozen is door de bank? Idem voor een schuldsaldoverzekering? Of betaalt u meer indien u voor een andere maatschappij kiest? Let er dan ook op dat u het voordeel van de lagere rente niet weggeeft door een dure brand- en schuldsaldoverzekering af te sluiten.

Probeer bovendien ook eens over de waarborgen te onderhandelen. Het inschrijven van de hypotheek is nodig om een fiscaal voordeel te krijgen, maar dit hoeft niet noodzakelijk voor het hele bedrag van de lening. Het is perfect mogelijk om voor een deel ook een hypothecair mandaat te geven.

Met een hypotheek geeft u de bank het recht de woning te verkopen indien u zich niet houdt aan de afbetalingsregeling. Met een hypothecair mandaat geeft u de bank het recht om later een hypotheek te nemen als ze dat nodig vindt. Maar zolang u alles netjes afbetaalt, zal dat niet het geval zijn. Het spaart wel een deel kosten uit. Op het bedrag van de hypotheek en de bijhorigheden (kosten voor invordering,…) moeten immers registratierechten te worden betaald, op dat van het hypothecaire mandaat niet.

Heb je uiteindelijk je beste tarief te pakken? Stuur dan nog een mailtje naar alle andere banken. Wie weet is er eentje die nog lager wil gaan.

Welke banken bieden momenteel de voordeligste woonleningen aan? Bekijk het overzicht.

Ook op Spaargids.be kunt u ontdekken wat anderen écht betalen voor hun woonlening: http://www.spaargids.be/sparen/vergelijk/hypothecaire-leningen.html