'Mensen gillen van angst, de chaos heerst'
Overal barricaderen de demonstranten de doorgang Foto: reuters
Volgens verschillende bronnen zijn er bij de ongereldheden in Kiev al minstens 50 doden gevallen. Het optreden van de Oekraïnse politie, waarbij met scherp werd geschoten gebeurde 'conform de wet', zegt minister van Binnenlandse Zaken Vitalij Zachartsjenko daarover.

Volgens het ministerie van Gezondheid zijn er sinds de nieuwe gewelddadigheden dinsdag minstens 75 mensen gedood. Meer dan 571 mensen liepen verwondingen op. Reuters en AFP maken melding van 12 politieagenten die zouden omgekomen zijn. CNN meldt zelfs meer dan honderd doden.

Volgens onze redactrice ter plaatse werd er nabij Hotel Oekraïne (op de grens van het Onafhankelijkheidsplein en het politiecordon, waar journalisten en opposanten zitten, red.) urenlang met scherp geschoten op de betogers, die op hun beurt met scherp terug schoten. 'Van een bestand is geen sprake meer', klonk het.

'Opposanten die zijn neergekogeld, worden in allerijl opgevangen in geïmproviseerde hospitalen. Mensen gillen van angst, de chaos heerst. Het is verschrikkelijk.'

'Ik sprak met een dokter die vijf slachtoffers had onderzocht. Hij zei dat de politie metalen kogels gebruikte, gericht op de borst, en niet op de benen. Dat is schieten om te doden.'

'In totaal telde ik zelf al zestien doden, wellicht door scherpschutters neergehaald.'

'De oppositie roept momenteel om dat er een noodtoestand in de maak is. Daardoor zou internet en televisie platgelegd kunnen worden, en kan het leger ingezet worden. Mannen met stokken hergroeperen zich rond de barricades op het Onafhankelijkheidsplein. Ze bereiden zich voor op wat kan komen, maar er heerst geen paniek.'
Corry Hancké
Onze redactrice in Kiev

 

De Oekraïense politie heeft met scherp geschoten uit 'wettige zelfverdediging volgens de minister van Binnenlandse Zaken. Het ging het om 'antiterreuringrijpen', meldde hij. De oppositieleiders, aldus Zachartsjenko, moeten afstand nemen van hun 'radicale handelingen'.

In de late namiddag leek de situatie zich te stabiliseren. Opposanten stonden achter de talloze barricades en de politie leek opnieuw van het Onafhankelijkheidsplein te zijn verdreven.

Wapenstilstand

De Oekraïense president Janoekovitsj en de oppositie hadden woensdagavond  ingestemd met een wapenstilstand, maar die hield nog geen twaalf uur stand. Volgens de president werd het bestand door de demonstranten enkel gebruikt om zich te bewapenen en te organiseren en ligt de schuld voor de escalatie van het geweld bij de demonstranten.

Oppositieleider Vitali Klitsjko plaatste donderdagmiddag een videobericht op YouTube waarin hij vertelde dat er 'gewapende criminelen' op de massa losgelaten werden om aanvallen te lanceren. 'Die moeten de schijn opwekken dat er confrontaties zijn tussen de demonstranten onderling. Deze plannen zijn gedoemd om te mislukken.'

 

Inmiddels verliest de president stilaan steun van enkele leden van zijn Partij van de Regio's. Zo liet parlementslid Sergiy Tigipko verstaan dat de crisis enkel opgelost kan worden als de parlementsvoorzitter opstapt en er een nieuwe president verkozen wordt, die door alle partijen gesteund wordt. Ook het hoofd van 's lands administratie, Volodymyr Makeenko, is uit de partij van zijn president gestapt. 'We moeten handelen in het belang van het volk', verklaarde hij.