Amerikaans journalist verontschuldigt zich bij Hollandse schaatsfans na dreigmails
Jorrit Bergsma viert zijn overwinning op de 10.000 meter, een van de vele medailles voor TeamNL op deze Olympische Winterspelen Foto: AP

Matthew Futterman zal vanaf nu wel twee keer nadenken voor hij nog iets schrijft over onze Noorderburen. De redacteur van The Wall Street Journal kreeg heel wat weinig fraaie post nadat hij een column schreef over de Nederlandse schaatsdominantie op de Olympische Winterspelen.

Maandag had Futterman zich in zijn column afgevraagd of al de medailles van de Nederlanders in het snelschaatsen het niet wat saai maakten voor de liefhebbers van de sport ‘die geen oranje ondergoed dragen’. De sportredacteur van The Wall Street Journal meende ook dat de Nederlandse delegatie zich te veel toelegde op één sport om haar medaillerecord te breken.

Dat werd Futterman in Nederland niet in dank afgenomen. ‘Kom naar Nederland en ik bewerk je lelijke smoel met mijn vijftigjarige Nederlandse vuisten’, schreef iemand hem. ‘Misschien moet je volgende stuk gaan over hoe team USA totaal niet kon beantwoorden aan de verwachtingen’, vond een andere briefschrijver.

De geschrokken journalist reageerde vandaag door te stellen dat hij helemaal niets tegen Nederland heeft, integendeel. ‘Ik zou op dit moment een moord plegen voor een Amstel Light. Ruud Gullit was mijn favoriete voetballer. Ik fiets naar het werk en mijn winterjas is oranje’, somt hij op.

‘Het was niet persoonlijk’, besluit Futterman. ‘Win zoveel medailles als jullie willen. Overklas alle landen in de medaillestand. Geniet ervan. Maar alstublieft: geen vijftigjarige vuisten op mijn lelijke smoel.’