Winnaars en verliezers van de lijstvorming
Maya Detiège haalt ultiem toch de derde plaats binnen op de lijst in Antwerpen Foto: BELGA

Nu ook de lijstvorming van SP.A voor de belangrijkste plaatsen zo goed als rond is, wordt, duidelijk wie de verliezers en de winnaars zijn, wie we wellicht niet meer terugzien na 25 mei en wie wel nog een (water)kansje maakt.

dS Avond maakte vorig week nog een balans op voor wie het knokken wordt tot 25 mei om een plaatsje te veroveren in een parlement. Voor ex-minister Steven Vanackere (CD&V) bijvoorbeeld, en Freya Piryns (Groen), Eric Van Rompuy (CD&V), Guido De Padt (Open VLD), Louis Ide (N-VA), Lode Vereeck (Open VLD) en Bart Laeremens (Vlaams Belang). Sinds maandagavond weten we ook wie met zekerheid voor SP.A op strijdplaatsen terecht komt. Of erger, op een zo goed als onverkiesbare plaats. Een kort overzicht van de winnaars en verliezers van de meest recente lijstvorming.

Verliezers

Jan Roegiers, Vlaams parlementslid en gemeenschapssenator, krijgt plaats vijf op de Oost-Vlaamse lijst voor het Vlaams parlement. Bij de verkiezingen van 2009 haalde SP.A in Oost-Vlaanderen maar vier zetels binnen. Het wordt dus knokken voor Roegiers om daar een zetel aan toe te voegen.

Voormalig staatssecretaris Bruno Tuybens claimde de derde plaats op de Oost-Vlaamse lijst voor de Kamer. Maar de partij besliste maandagavond dat die naar Fatma Pehlivan gaat. Tuybens probeerde met een ultieme opging het provinciaal bestuur maandagavond alsnog te overtuigen, maar hij kreeg alleen de keuze voor de lijstduwersplaats. Tuybens bedankte voor de eer en stapt uit de politiek.

De SP.A heeft senator Bert Anciaux geen cadeau gedaan. Hij kreeg de tweede plaats op de Vlaamse lijst voor Brussel en verdwijnt dus zo goed als zeker uit de nationale politiek.

Winnaars

Alle lijsttrekkers zijn natuurlijk ‘winnaars’, maar in hun kielzog hebben sommigen toch wat meer te vieren dan anderen.

Saïd El Khadraoui bijvoorbeeld. Er werd even gedacht om Bert Anciaux van de Senaat naar Europa te laten verkassen, en hem op plaats twee achter Kathleen Van Brempt te zetten. Dat zou dan in de plaats geweest zijn van de electoraal onzekere El Khadraoui. Maar Anciaux staat uiteindelijk op de Vlaamse lijst voor Brussel en El Khadraoui krijgt plaats twee voor Europa.

Toch moet de Leuvenaar nog niet meteen juichen. Nu er voor de Vlaamse europarlementsleden een zetel minder te verdelen valt, hangt vooral die tweede van SP.A aan een zijden draadje. Maar El Khadraoui mag het tenminste proberen.

Het zag er lang niet goed uit voor Maya Detiège. Haar naam viel voor de vierde plaats op de kamerlijst in Antwerpen, terwijl er daar slechts drie zetels te verdedigen zijn. Maar haar entourage tekende verzet aan. Met succes, zo blijkt. Maandagavond kondigde de partij aan dat Detiège alsnog op plaats drie staat. Ten nadele van Kathleen Deckx uit Mol, die nu de opvolgerslijst voor het Vlaams parlement trekt. Als Caroline Gennez, lijsttrekker voor het Vlaams parlement, geen minister wordt, verdwijnt Deckx uit het Vlaams parlement.