Meerderheid houdt crisisoverleg na vraag tot uitstel Justitiehervorming
Het Justitiepaleis in Brussel. Foto: Bart Dewaele

De Kamercommissie Justitie heeft vanmorgen haar werkzaamheden moeten opschorten na verdeeldheid in de meerderheid over de timing van de justitiehervorming van minister Annemie Turtelboom (Open VLD). MR en CDH willen eerst advies van de Raad van State over de voorgestelde overgangsregels.

Turtelboom heeft een plan voor de hertekening van de gerechtelijke arrondissementen klaar. In de hervorming worden de huidige 27 gerechtelijke arrondissementen vervangen door twaalf nieuwe. Op 1 april start het nieuwe gerechtelijk landschap.

Maar dat vindt de magistratuur te vroeg. De nieuwe korpschef zullen tegen 1 april nog niet benoemd zijn en de magistraten geloven niet dat het aanduiden van interim-korpschefs een oplossing kan bieden. Ze ijveren voor 1 september als startdatum van de hervorming.

Meerderheid

De oppositie wil de Raad van State daarom om eerst advies vragen over de overgangsmaatregels. Die vraag wordt nu gesteund door meerderheidspartijen CDH en MR. Samen met de oppositie vroegen Marie-Christine Marghem (MR) en Christian Brotcorne (CDH) de betrokken teksten aan de Raad van State voor te leggen, opdat die de grondwettelijkheid van het overgangssysteem tegen het licht zou houden.

De meerderheid had al een nieuw wetsvoorstel ingediend om dat tijdelijk regime ‘aan te vullen en te verduidelijken’. Die tekst lag dinsdag voor.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in