‘Als u Wikileaks bezoekt kijkt inlichtingendienst mee’
Wikileaks-oprichter Julian Assange. Foto: REUTERS

De in opspraak gekomen Amerikaanse inlichtingendienst NSA (National Security Agency) en haar Britse tegenhanger GCHQ ‘hebben Wikileaks en haar lezers bespioneerd’. Volgens de klokkenluidersite van Julian Assange blijkt dat uit documenten van Edward Snowden die in handen zijn van The Intercept.

Volgens de berichtgeving op The Intercept gebruikten de inlichtingendiensten een gratis op internet te vinden programma met de codenaam ‘Anticrisis Girl’. Met dat programma is het theoretisch mogelijk om IP-adressen te koppelen aan individuele internetgebruikers. Of dat daadwerkelijk is gebeurd, is onduidelijk. De Britse inlichtingendienst GCHQ weigert vooralsnog commentaar te geven op het nieuws.

Of Wikileaks in het oog werd gehouden om bij te houden wie de site regelmatig bezocht, of dat de site gold als een voorbeeld om de mogelijkheden van het systeem te demonstreren is eveneens niet duidelijk. Volgens The Intercept snuffelen de Britse en Amerikaanse inlichtingendiensten ook danig door websites als The Pirate Bay en hackersgroepen als Anonymous.

Uit één van de documenten die Snowden doorspeelde aan The Intercept, blijkt dat de Amerikaanse inlichtingendienst NSA klokkenluider Julian Assange als sinds 2010 op een lijst plaatste ‘van mensen die het doel van een mensenjacht moet worden’. De lijst omvat ook ‘veronderstelde leden van het netwerk Al-Qaeda’.

‘Geen enkel instituut mag recht hebben straffeloos tegen journalisten te ageren’

Assange, die sinds geruime tijd in de Ecuadoraanse ambassade in Londen verblijft om een zedenzaak in Zweden en vooral om een uitlevering aan de Verenigde Staten te ontlopen, klaagt in een eigen communiqué ‘misdadige activiteiten van de NSA tegenover de media, in het bijzonder Wikileaks’ aan. ‘Geen enkel instituut, de NSA inbegrepen, zou het recht mogen hebben om straffeloos tegen journalisten te ageren’, zegt de klokkenluider.

De voormalige Spaanse rechter, ooit aan de kant geschoven in Spanje omdat hij te fanatiek in het Franco-verleden wou graven, is nu in opdracht van Wikileaks ‘een gepast antwoord aan het voorbereiden’. Garzon fungeert momenteel als raadsman van zowel Jullian Assange als diens klokkenluidersite.

Verder wenst Wikileaks dat de president van de Verenigde Staten, Barack Obama, een speciale aanklager aanstelt om de wetteloze zaak van Edward Snowden uit te spitten. Edward Snowden, de voormalige medewerker van de NSA die de grootschalige spionagepraktijken van de inlichtingendiensten openbaar maakte, resideert momenteel in Rusland.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig