Milquet: ‘Politievakbond speelt politiek spel’
Foto: BELGA

Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet meent dat het VSOA-Politie een politiek spel speelt in zijn reactie op de mislukte repatriëring naar Kinshasa. De vakbond laat de uitspraken van de minister niet over haar kant gaan.

De minister kondigde zaterdag aan dat ze een onderzoek zou vragen naar de mislukte poging om een Congolese vrouw te repatriëren naar haar thuisland. Verschillende passagiers van de vlucht van Brussels Airlines, die tegen de uitwijzing protesteerden, werden opgepakt. Brussels parlementslid Gisèle Mandaila bevond zich eveneens aan boord. Ook zij mengde zich in de debatten en beweert door een agent te zijn geslagen.

De liberale politievakbond betreurde dinsdag het gebrek aan steun van de minister van Binnenlandse Zaken voor de agenten die betrokken waren bij de repatriëring en noemde haar houding ongepast.

'Er is een vakbond die, zoals iedereen weet, erg dichtbij een politieke partij staat, die dus campagne moet voeren. Het is de plicht van de minister van Binnenlandse Zaken een onderzoek te vragen, mijn voorgangers hebben dat altijd gedaan. Wanneer er een betwisting plaatsvindt, een uitdrijving wordt stopgezet, vijf personen aangehouden en ophef is in de media, dan zeg je: ik vraag een onderzoek en op basis van dat onderzoek zullen we zien of er al dan niet fouten zijn gebeurd', reageerde Milquet dinsdag op Bel-RTL. 'Mocht ik geen onderzoek hebben gevraagd, dan zou ik mijn taken niet hebben uitgevoerd'.

De vakbond laat de uitspraken van de minister niet over haar kant gaan. VSOA ontkent elke vorm van politieke stellingname en benadrukt dat hij niet de start van een onderzoek veroordeelde, maar wel de verklaringen van de minister die getuigden van 'vooringenomenheid'. 'Wij verdedigen de belangen van het politiepersoneel, wij doen niet aan politiek', stellen voorzitters Vincent Gilles en Vincent Houssin.

Ze onderstrepen nog de sterkte van hun vakbond binnen de politie. 'Met ons overhoop liggen, zal het algemeen belang niet vooruit helpen en gaat in tegen haar taken. We nodigen mevrouw Milquet uit met ons voortaan een meer consensuele toon te hanteren.'