Over Elfje, Hanna en Spanky: bobslee voor beginners
Foto: Belga
Hanna Mariën en Elfje Willemsen racen vandaag tegen de klok naar beneden in hun sprankelnieuwe tweemansbob. Zegt u verdacht weinig? We vertellen u alles wat u moet weten om mee te zijn.

wat:
Bobslee, de F1 van de wintersporten. Een pilote en een remster scheuren in een tweemansbob zo snel mogelijk door een ijstunnel en 17 uitgekiende bochten naar de finish. Ze behalen daarbij topsnelheden tot 150 km/uur.  

wanneer:
18/02 16:15 - 18:10 Bobslee eerste runs
19/02 18:25 - 19:30 Bobslee finale

wie: Elfje Willemsen en Hanna Mariën

Elfje Willemsen en Hanna Mariën?
Beide dames hadden al een sportieve carrière achter de rug toen ze startten met bobslee. Willemsen en Mariën verdienden hun strepen respectievelijk als speerwerpster en sprintster. Hanna Mariën behaalde in 2008 zelfs een olympische medaille als deel van het dameskwartet van de 4x100m.

Hun eerste kennismaking met bobslee was een ervaring: Mariën durfde niet te ver lopen uit schrik om niet op tijd in de bob te raken, Willemsen werd murw geslagen door de G-krachten. De dames zetten door, en maken indruk op de laatste trainingen.

Hanna Mariën neemt de start voor haar rekening als remster, Elfje Willemsen beleeft haar zevende seizoen als pilote. Zelf ziet ze dat als een pluspunt: ‘Een stuurvrouw heeft gemiddeld zes tot zeven jaar nodig om haar topniveau te bereiken’.

Spanky, de wonderbob?
Hij is goudgeel en verantwoordelijk voor recordtijden op de baan: Spanky, de sprankelnieuwe bobslee. Hij werd ontwikkeld door hun trainer in zijn eigen fabriek, en mag rekenen op belangstelling van de andere olympische teams. Spanky is net iets rechter dan andere modellen, zijn aërodynamische vorm biedt minder luchtweerstand.

Elke bob krijgt een naam, zo passeerden ook al Diamond, Pearl en Laba Dirsa ('lekker kontje') de revue. Willemsen verklaart Spanky's bijnaam in onze krant: ‘De slee had een lederen overtrek, dat deed ons aan iets denken. En het is de bedoeling dat onze slee het ijs martelt.’

Wie wint?
Het team dat het snelst start, best afdaalt, en daardoor de beste tijd neerzet. Een perfecte run heeft een explosieve start: elke fractie die verloren gaat bij de start, wordt verdrievoudigd bij de finish. De start bepaalt dus voor een groot deel de eindtijd van de race. 

Een team heeft bij het startschot 60 seconden om te starten, en een rechte baan van 50 meter om snelheid te maken. De stuurvrouw en remster duwen de bob, goed voor ongeveer 170kg, over het ijs en halen tot 40 km/uur voor ze in de bob springen en de afdaling starten.

De baan zelf kan u vergelijken met een gigantisch ijskanaal waardoor de pilote de bob stuurt. De twee voorste slee-ijzers kunnen bestuurd worden: hoog door de bocht is de baan langer, maar ligt de snelheid hoger. Laag door de bocht geeft een lagere snelheid, maar een kortere baan.

U kijkt want:
De dames halen topsnelheden tijdens de trainingen, en laten zelfs de favorieten achter zich. Spanky wordt overladen met complimenten: het is niet alleen de glanzendste bob op het ijs, hij scheurt sneller naar beneden dan die van andere teams. Onze bullets blijven outsiders voor de medailles, maar worden voor het eerst argwanend in het oog gehouden door de concurrentie.

Is er een filmpje?
Natuurlijk: