‘Minder solidariteit onder jonge collega’s’
Foto: Bart Dewaele
Achttien maanden scheiden Pierre Van Damme, net 59 geworden, van zijn ambtenarenpensioen. “Ik blijf even hard werken als altijd.”

Pierre Van Damme heeft zijn hele carrière doorgebracht bij - even diep ademhalen - de Directie-generaal Personen met een handicap van de FOD Sociale Zekerheid. Hij doorliep er alle echelons van bestuurssecretaris tot adviseur-generaal en gaat wellicht over anderhalf jaar met pensioen.
“De komende achttien maanden zal er voor mij niets veranderen. Ik blijf met dezelfde inzet werken. Ik zal niet - zoals sommigen van ambtenaren verwachten - mijn ziektedagen opnemen. Ik heb er ook vertrouwen in dat mijn jongere collega's me de kans zullen geven om even hard te blijven werken.”
“Wat zijn mijn pluspunten als oudere werknemer? In de eerste plaats mijn ervaring. Je leert ook alles beter relativeren, je leert afstand nemen. Met ouder worden pak je de dingen beredeneerder aan.”

Minder solidariteit

De FOD Sociale Zekerheid is het bekendste voorbeeld van een overheidsdienst die zich de afgelopen jaren helemaal heeft aangepast aan Het Nieuwe Werken: een grote mate van zelfstandigheid en verantwoordelijkheid bij de werknemers, die massaal thuis telewerken op het moment dat hen het best uitkomt. Pierre doet ook aan telewerken, maar hij heeft er bedenkingen bij. 
“Ik merk onder de nieuwe generatie minder solidariteit, collegialiteit en loyaliteit. Dat is bijna onvermijdelijk als iedereen zelf zijn uurrooster kan bepalen. Kijk, collega's hoeven mekaar natuurlijk niet alle dagen te zien. Maar als je contact met collega's wekenlang alleen bestaat uit telefoons en mails, is dat volgens mij toch niet hetzelfde als in de tijd toen we nog alle dagen op elkaars gezicht konden en mochten kijken.”

Genieten

“Ik heb me altijd voorgenomen om op mijn zestigste met pensioen te gaan, bij voorkeur rond mei-juni. De maanden waarin de zon je toelacht, de maanden waarin ik met 't Klein Muziekske, de band waarin ik klarinet speel en die ik zo'n beetje bestuur, de meeste optredens heb. Ik kijk er ook naar uit om te reizen en om meer tijd met de kinderen en kleinkinderen en met mijn toffe vrienden door te brengen. Kijk, ik ga niet met pensioen omdat ik niet meer wil werken, maar omdat ik nog van het leven wil genieten. De kans is groter dat ik dat nog vijf jaar kan doen op mijn 61ste dan op mijn 65ste.”

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig