Bruno Tuybens geen lijstduwer voor SP.A

In Oost-Vlaanderen zal voormalig staatssecretaris Bruno Tuybens de federale lijst niet duwen, nadat een ledencongres maandagavond besliste dat de derde plaats voor het federaal parlement naar senator Fatma Pehlivan gaat.

Een ruime meerderheid (91 procent) van de driehonderd aanwezigen keurde de modellijsten maandagavond goed, zo werd uit betrouwbare SP.A-bron vernomen.

Bruno Tuybens, volksvertegenwoordiger en tussen 2005 en 2007 staatssecretaris voor Overheidsbedrijven en in de vorige legislatuur burgemeester van Zwalm, komt niet meer op bij de volgende verkiezingen. Tuybens eiste een derde plaats op, maar kreeg een lijstduwerplaats, waarvoor hij bedankte.

In de aanloop naar het ledencongres stuurde Tuybens de SP.A-leden vorige week een e-mail. ‘Gezien mijn verkiezingsresultaten, heb ik recht op een verkiesbare plaats’, klonk het daarin. ‘Door mijn professioneel verleden breng ik ook kiezers aan van buiten de traditionele achterban.’

Gebrek aan terugvalbasis

‘In het parlement was ik vooral bezig met mensenrechten en corporate governance. Of ik onzichtbaar was? Kijk gewoon even naar de andere partijen. Daar krijgen gevestigde waarden een verkiesbare plaats. Dit zijn erg belangrijke verkiezingen,’ lichtte Tuybens vorige week zijn standpunt toe in De Standaard.

‘Ik mag toch even aan mezelf denken?', zei Tuybens woensdag nog. 'In tegenstelling tot andere mandatarissen ben ik geen gedetacheerde ambtenaar of lesgever. Ik oefen ook geen vrij beroep uit. Als 52-jarige moet ik opnieuw werk zoeken.’

‘De volgende verkiezingen zijn er pas over vijf jaar. Die termijn is gewoon te lang. Nooit zal ik overstappen naar een andere partij. Ik roep ook iedereen op om voor de socialisten te stemmen. De partij heeft haar sterkste programma ooit gemaakt, met een perfect evenwicht tussen welvaartscreatie en herverdeling. Maar het blijft moeilijk om politiek actief te blijven als je niet kan worden opgevist.’

Kamerfractieleider Karin Temmerman, ook gemeenteraadslid in Gent en voorzitter van die afdeling, krijgt van het provinciale kiescomité de verantwoordelijkheid om de federale lijst te trekken. Op twee staat volksvertegenwoordiger Dirk Van der Maelen, ook OCMW-raadslid in Geraardsbergen. De derde plaats gaat dus naar de Gentse senator Fatma Pehlivan, Rudy Coddens, OCMW-voorzitter in de Arteveldestad, duwt de lijst. Eerste opvolger is Sam Van de Putte, politiek secretaris in Aalst.