VN: Noord-Koreaans regime moet gestraft worden
Foto: AFP

Marteling, slavernij, seksueel geweld en andere misdaden. Noord-Koreanen moeten ‘onuitsprekelijke wreedheden’ ondergaan, zo stellen VN-experts. Ze waarschuwen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un dat hij in Den Haag kan worden berecht.

De experts adviseren de VN om Noord-Korea voor het Internationaal Strafhof (ICC) te brengen om alle schuldigen ter verantwoording te roepen. ‘Onder wie mogelijk uzelf’, schreven ze in een brief aan Kim Jong-un.

Michael Kirby, de voorzitter van de onafhankelijke onderzoekscommissie, vertelde aan persbureau Reuters dat de misdaden vergelijkbaar zijn aan die van de nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij geeft het voorbeeld van gevangenkampen waarin mensen uitgehongerd werden.

‘De ernst, schaal en aard van deze misdaden onthullen een staat die zijn gelijke in de hedendaagse wereld niet kent’, stelt het rapport . Daarin staan getuigenissen over onder meer een vrouw die haar eigen baby moest verdrinken en over families die gefolterd werden omdat ze naar een buitenlandse serie keken.

'Politisering van mensenrechten'

Noord-Korea verwerpt het rapport. ‘Een product van de politisering van mensenrechten door de EU en Japan in samenwerking met het vijandige beleid van de VS’, klinkt het. De ongeziene publieke berisping van een zittend staatshoofd kan de relatie tussen Noord-Korea en het Westen opnieuw op de spits drijven.

Een doorverwijzing naar het ICC is wel onwaarschijnlijk, omdat China daartegen hoogstwaarschijnlijk zijn veto zal stellen. De experten pleiten in het rapport ook voor een onderzoek door een tribunaal.