Telenet trekt naar de rechter over decreet uitgesteld kijken
Foto: Belga

Telenet trekt naar het Grondwettelijk Hof om het decreet Signaalintegriteit aan te vechten. Volgens het kabel- en mediabedrijf schendt het decreet het gelijkheidsbeginsel. Dat schrijft De Tijd maandag op zijn website.

Deze zomer vormde het concept uitgesteld kijken voorwerp van verhitte discussies tussen de Vlaamse commerciële zenders en distributeurs zoals Belgacom en Telenet. 

De commerciële zenders zagen hun businessmodel ondergraven doordat uitgesteld kijken het mogelijk maakt om reclameblokken door te spoelen. Deze zomer werd daarom principieel vastgelegd dat tv-zenders eigenaar blijven van hun eigen televisiesignaal.

De zenders dienen wel te onderhandelen met de distributiesector over het aanbieden van functionaliteiten die op het tv-signaal ingrijpen. Distributeurs zoals Belgacom en Telenet moeten dus met andere woorden toestemming krijgen van de commerciële zenders bij elke nieuwe functionaliteit die ze wensen aan te bieden.

Dit alles plus het kader voor die onderhandelingen werd vastgelegd in het decreet 'signaalintegriteit'. 

'Verzwakking Vlaams medialandschap'

Toch is Telenet niet tevreden en trekt het naar het Grondwettelijk Hof. De televisiedistributeur vindt dat hij verplichtingen opgelegd krijgt waar andere spelers in televisieland niet aan moeten voldoen. 

Andere speles zoals Apple en Google of platformen zoals Bhaalu worden volgens Telenet niet verplicht om met de zenders te onderhandelen over nieuwe functionaliteiten.

‘Dat zijn bedrijven die op dezelfde markt inspelen’, aldus Telenet-woordvoerder Stefan Coenjaerts. ‘Als zij niet aan dezelfde voorwaarden moeten voldoen, levert hen dat een concurrentieel voordeel op.’

Telenet is er naar eigen zeggen van overtuigd dat de Vlaamse consument daarvan de dupe zal worden. ‘Als wij niet of aan een trager tempo kunnen innoveren dan grote buitenlandse bedrijven, verzwakt dat het Vlaamse medialandschap. Daar is niemand bij gebaat’, aldus nog de woordvoerder.

Lieten betreurt actie Telenet

Minister Lieten zei maandagmiddag in de marge van de Staten-Generaal van de Media dat ze het jammer vindt dat Telenet dat doet. "Het decreet is in het Vlaams parlement breed gedragen. De waarheid is dat Telenet mee het decreet gevormd en bijgestuurd heeft, onder meer via lobbywerk", aldus de Mediaminister.

Lieten vindt het raar dat Telenet naar het Grondwettelijk Hof stapt met de motivatie dat het decreet niet op iedereen van toepassing is. "Het was de uitdrukkelijke wens van het Vlaams Parlement dat het decreet zo breed mogelijk gedragen werd. Als dat de zorg van Telenet is, dan nodig ik het bedrijf uit om met een constructief voorstel te komen en niet naar het Grondwettelijk Hof te stappen", aldus de sp.a-minister. Ze benadrukt dat het decreet wel op internationale spelers van toepassing is.
 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in