Gents ‘belevingsrestaurant’ wil al uw zintuigen prikkelen
Lieven Lootens Foto: fvv

Lievens Lootens, chef-kok van ’t Aards Paradijs in Merendree, opent deze week in Gent een tweede restaurant. Naturell moet een belevingsrestaurant worden waar niet alleen gerechten, maar ook ‘beelden, geluiden en geuren worden geserveerd’.

Lootens’ restaurant in Merendree haalt een mooie score van 16 op 20 in de culinaire gids Gault&Millau, onder meer omdat de chef graag dicht bij de natuur blijft met zijn gerechten. Dat leverde hem in 2011 ook de titel ‘Beste Groentenchef’ op. De naam voor zijn nieuwe restaurant Naturell in de Gentse Jan Breydelstraat is bewust gekozen, want Lootens gaat daar nog een stapje verder.

Het restaurant opent donderdag de deuren met een openingsmenu dat ‘s middags geserveerd zal worden, maar vanaf april kunnen gasten er ook terecht voor een belevingsmenu - ‘een vijfgangenmenu aan waarbij je elk gerecht volledig moet beleven, voor je begint te eten’, aldus de chef - dat het uithangbord van Naturell moet worden.

‘Maak ik iets met paddenstoelen, dan giet ik de tafel vol met bladeren uit het bos, plaats ik takken en kruiden tussen de mensen waarop borden met hapjes staan, laat ik typische bosgeluiden weerklinken en speel ik op een groot scherm een vijf minuten durend filmpje af.’ vertelde Lootens dit weekend in Het Nieuwsblad

‘Daarin stappen we tussen de bomen, graaien we met de handen in de bladeren en gaan we op zoek naar de paddenstoelen. Zo zie je, ruik je, voel je en hoor je het bos, snap je hoe ik tot dat gerecht kwam en ben je in de optimale stemming om het te proeven.’

Voor elk seizoen heeft de chef-kok een nieuwe menu, een reeks nieuwe filmpje en belevenissen bedacht. Voor zo’n belevingsmenu zullen klanten 75 euro moeten neertellen. De keuken zelf zal volgens Lootens vergelijkbaar zijn met wat hij in ’t Aards Paradijs brengt.