De copiloot van het vliegtuig van Ethiopian Airlines is opgepakt. Tijdens de vlucht van Addis Abeba naar Rome had hij het vliegtuig gekaapt en in Genève geland, zo verklaart de Zwitserse politie.

De copiloot maakte van een toiletpauze van de piloot gebruik om zich in de cockpit op te sluiten en de controle over het toestel over te nemen. Eens geland in Genève klom hij vanuit de cockpit met een touw naar beneden en gaf hij zich over aan de politie.

De 31-jarige man voelde zich bedreigd in zijn land en heeft politiek asiel gevraagd in Zwitserland, zegt de woordvoerder van de luchthaven. Hij was ongewapend en de passagiers hadden volgens de politie niet door dat het toestel gekaapt was.

De copiloot is gearresteerd en kan voor gijzeling worden aangeklaagd. Daarvoor riskeert hij een gevangenisstraf van twintig jaar, verklaarde het parket in Genève.

Alle passagiers zijn in veiligheid gebracht en de luchthaven is intussen heropend. Aan boord waren meer dan 200 passagiers, aldus een politiewoordvoerder. Op de luchthaven wordt voor medische en psychologische bijstand gezorgd. 

Het vliegtuig, dat op weg was van de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba naar Rome, zou al boven Zuid-Sudan melding gemaakt hebben van een kaping. Om 4.40 uur moest het vliegtuig in Rome landen, maar het vloog dus door naar Genève. Daar landde het iets na 6 uur maandagochtend.

Naar aanleiding van de kaping werden verschillende vluchten van en naar Genève geannuleerd. Ethiopian Airlines meldde dat het er alles aan doet om de passagiers toch nog op hun bestemming te krijgen.