Een deel van Wallonië is geschokt doordat een cameraploeg Elio Di Rupo gefilmd heeft terwijl hij een ander hemd aantrekt. Het beeld komt uit een trailer van het Vier-programma Kroost dat bekende Vlamingen in hun intimiteit volgt. In het zondagse praatprogramma 'On Refait le Monde' op RTL-TVi is er een heel debat aan gewijd.

Politicus Alain Destexhe (MR) zegt daarin dat hij beschaamd is Belg te zijn met zo’n premier. Anderen merkten dan weer op dat het toch wel een schande is dat de premier zich tot in zijn slaapkamer laat volgen. 'Waarom is het nodig dat een premier zichzelf naakt toont?'

Emmanuelle Praet, journaliste bij Le Soir, heeft het op RTL-TVi over 'het toppunt van onfatsoenlijkheid.' Praet vraagt zich af waarom een eerste minister het nodig heeft om zich voor de camera om te kleden om over hem te laten praten. Wat is de boodschap daarachter? Ik ben tot alles bereid? Het is schandalig,' aldus Praet.

Programmamaker Eric Goens is alvast niet te spreken over de heisa die er over zijn programma wordt gemaakt in franstalig België. ‘Wat een idioten’, reageert Eric Goens, de maker van Kroost. ‘Het beeld is gemaakt op 21 juli. Wij volgden toen de premier. Het was die dag zo heet dat hij bezweet was en in zijn ambtswoning een vers hemd aantrok.’

Sans Chichis

Enkele weken geleden was er aan de andere kant van de taalgrens ook al heisa over een optreden van Di Rupo in het RTBF-amusementsprogramma Sans Chichis. MR-voorzitter Charles Michel noemde het optreden van de premier ‘onaanvaardbaar en onverdedigbaar’, en een probleem voor de neutraliteit van de RTBF.

Jean-Paul Philippot, algemeen bestuurder van de RTBF, werd daarop door de  regulator voor de Franstalige audiovisuele media op het matje geroepen.

Enkele dagen later maakte RTL bekend dat een uitzending van Top Chef met de premier het scherm niet zou halen omdat de geplande uitzenddatum binnen de sperperiode voor de verkiezingen viel.

Maandagavond volgt Kroost Piet Huysentruyt naar zijn geboorteland Congo. De uitzending met Di Rupo is voor volgende week gepland.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig