Anderlecht heeft de 26ste speeldag van de Jupiler Pro League afgesloten met een glansloze zege tegen Bergen. De landskampioen haalde het na een bijzonder matte prestatie tegen de hekkensluiter met 2-0. Goals van Kljestan en Vargas. Het Anderlecht-publiek nam zijn eigen spelers en trainer Van den Brom bijna de volledige match op de korrel.

Jupiler Pro League op Sportwereld.be

Kiest Van den Brom voor Mitrovic of voor Pollet naast Cyriac? Dat was de vraag die iedereen zich vooraf stelde. Maar het antwoord van de Nederlandse coach was bijzonder verrassend. Van den Brom opteerde voor een 4-3-3 met Cyriac als enige diepe spits en posteerde zowel Pollet als Mitrovic op de bank. Voor de jonge Tielemans was er enkel een plaatsje op de tribune.

Die tactiek van Anderlecht bleek echter niet te werken tegen een bijzonder defensief ingesteld Bergen. De rode lantaarn uit de Jupiler Pro League was vooral gekomen om de nul te houden in het Astridpark en slaagde daarin tot de 37ste minuut. Toen knikte Kljestan zowat de enige doelkans van Paars-Wit voor de pauze binnen. Het Anderlecht-publiek veerde nauwelijks op. Bij het rustsignaal klonk er een luid fluitconcert en golfde 'Wij willen voetbal zien' van de tribunes.

Ook in de tweede helft was er nauwelijks beterschap. Al was de 2-0 van Ronald Vargas vlak na de koffie bijzonder fraai. Toen Van den Brom even later Cyriac en Vargas naar de kant haalde, werd hij getrakteerd op een 'anti-voetbal' van de eigen achterban. 

Anderlecht sleepte zich naar het laatste fluitsignaal en mag blij zijn met de drie punten, niet met het geleverde voetbal. Gillet en Proto stonden achteraf de boze supporters te woord. De Brusselaars naderen opnieuw tot op twee punten van Club Brugge. Voor Bergen was Play-off 3 al langer een uitgemaakte zaak.

Om te onthouden

Anderlecht kon ook tegen Bergen niet overtuigen. De landskampioen won zijn thuismatch wel, maar dat was zonder glans. Van den Brom gooide zijn elftal opnieuw door elkaar en koos ditmaal voor een 4-3-3 met Cyriac als enige diepe spits. De thuisaanhang nam Van den Brom en het eigen elftal meermaals op de korrel. 

Hoogtepunten

11' Het eerste schot tussen de palen komt op naam van Cyriac. Net voor de zestien draait hij weg, en drukt hij af. De bal rolt in de handen van Saussez. Een kans kunnen we dit niet noemen, daarvoor was de poging te zwak.

25' Na 25 minuten hebben we de eerste mooie actie uit de match. Najar opent heel mooi op Vanden Borre, maar zijn pass is net niet te belopen voor de rechtsback. 

37' Er komt zowaar een doelpunt uit de lucht vallen! Na een mooie actie, belandt de bal op links bij Deschacht. De jarige linksback zet voor en Kljestan kan de bal helemaal vrijstaand voorbij Saussez koppen. Is Anderlecht nu vertrokken?

49' Een ingooi op de helft van Bergen komt bij Kljestan. De Amerikaan kopt de bal door tot in de zestien en zo zet hij Vargas alleen voor Saussez. Een koud kunstje voor de Venezolaan (2-0).

57' Na bijna een uur spelen heeft Bergen zijn eerste kans gecreëerd. Mununga speelt Chatelle vrij in de zestien van paars-wit. De voormalige speler van Anderlecht mikt op Proto. 

65' Mooie actie van Najar die het leer tot bij Cyriac. De spectaculaire omhaal gaat over de kooi van Saussez.

67' Het is een onrustige avond in Astridpark. Deze keer is de thuisaanhang het allerminst eens met de wissels die hun trainer doorvoert en scandeert 'Anti-voetbal'. De Nederlandse coach brengt Pollet voor Cyriac, en Praet voor Najar.

75' Het publiek krijgt dan toch zijn zin. John van den Brom brengt Mitrovic, en paars-wit gaat met 2 spitsen spelen. Het is Ronald Vargas die naar de kant moet. De Venezolaan speelde ondanks zijn doelpunt een erg matige wedstrijd.

77' Opnieuw een kansje voor Bergen. Na een corner kan Dussenne zijn hoofd (eerder schouder) tegen de bal zetten, en de bal valt op de bovenkant van de lat.