Amerikaanse ijshockeyers plaatsen zich rechtstreeks voor kwartfinales
Foto: AFP
De Amerikanen hebben zich zondag op de Winterspelen in Sochi rechtstreeks geplaatst voor de kwartfinales van het ijshockeytoernooi. In de Shayba Arena versloegen ze Slovenië met 5-1. De Amerikanen eindigen zo met acht punten als eerste in groep A. Rusland volgt met zes punten en zal zich waarschijnlijk niet als beste tweede rechtstreeks plaatsen voor de laatste acht.

Olympische Winterspelen op Sportwereld.be


 De Russen hadden zondag immers een shoot-out nodig om afstand te nemen van Slovakije (1-0). Slovenië is derde met drie punten, Slovakije vierde en laatste met een punt. De barragewedstrijden staan dinsdag op het programma, de kwartfinales vinden woensdag plaats.

De twaalf deelnemende teams zijn onderverdeeld in drie groepen van vier en spelen de groepsfase. Na de groepsfase wordt een ranking opgemaakt. De volgende criteria worden gebruikt bij het opmaken van de ranking: eindstand in de groep, aantal punten, doelsaldo, aantal gescoorde doelpunten, IIHF world ranking. De eerste vier teams, de groepswinnaars en de beste nummer twee, krijgen in de knock-outfase vrij in de eerste ronde. De overige acht landen spelen een play-offronde voor de laatste vier plaatsen in de kwartfinale. Vanaf de kwartfinale wordt er verder gespeeld volgens het knock-outsysteem.

Klassement Groep A: 
1. Verenigde Staten 8 
2. Rusland 6 
3. Slovenië 3 
4. Slovakije 1

Bekijk hier alle uitslagen