VS blijven diplomatieke oplossing zoeken voor Syrisch conflict
Foto: AP

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, heeft de medestanders van de Syrische regering zondag opgeroepen druk te zetten op Damascus om de vredesgesprekken die tot dusver geen resultaat opleverden, een kans te geven.

Hij voegde eraan toe dat de Verenigde Staten hun diplomatieke inspanningen zullen voortzetten om een politieke oplossing te vinden voor de burgeroorlog in Syrië.

Als het Syrische bewind zich onverzettelijk blijft opstellen in de onderhandelingen en zijn brutale tactiek in het land voortzet, zullen de aanhangers van president Bashar Al-Assad daar uiteindelijk verantwoordelijk voor zijn, zei Kerry in een verklaring die in Washington verspreid werd. 'We roepen de bondgenoten van het bewind op druk uit te oefenen op het regime.'

Volgens Kerry werkte de regering van Assad de vredesonderhandelingen tegen, terwijl ze tegelijkertijd haar 'barbaarse aanvallen' op het Syrische volk opvoerde. De jongste onderhandelingsronde in Genève tussen de Syrische regering en de oppositie faalde door de weigering van Assads bewind om een overgangsregering met deelname van de oppositie in overweging te nemen.

Kerry zei dat de oppositie daarentegen een 'moedige en ernstige bereidheid had getoond om alle aspecten van het conflict te bespreken'. De Amerikaanse minister noemde het voorgestelde plan voor een overgangsregering 'levensvatbaar en doordacht'.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig