‘PVDA+ versterkt links’
Foto: BELGA

PVDA-voorzitter Peter Mertens is het niet eens met PS-voorzitter Paul Magnette. Die zei zondag in het RTBF-programma ‘Indiscret’ dat het succes van de PVDA de linkerzijde verzwakt.

Volgens Magnette zal de PS moeten vechten om het beleid te verdedigen tegenover de ‘simplistische’ voorstellen van een uiterst links dat ‘surft op de woede’.

In een open brief op Facebook dient Peter Mertens Magnette van antwoord. Volgens Mertens versterkt de PVDA+ links door frisse lucht in het debat te brengen met voorstellen als het Kiwi-model voor geneesmiddelen, de miljonairstaks en het Finse model voor het onderwijs. Hij wijst er ook fijntjes op dat de onlangs ingevoerde BTW-verlaging voor elektriciteit ook een idee van PVDA+ was.

Volgens Mertens doorbreekt PVDA+ ook de eensgezindheid van de liberale fanfare door opnieuw het maatschappijdebat te durven voeren en versterkt PVDA+ ook de linkerzijde van de PS. ‘We brengen een nieuwe wind en geven zuurstof aan al diegenen in uw partij die het ook niet eens zijn met de notionele interesten die uw premier Di Rupo zo fel ging verdedigen bij de mondiale elite in Davos, of met de toenemende harde activering op de arbeidsmarkt die minister De Coninck doorduwt’, klinkt het op Facebook.

Mertens schrijft verder ook dat de PVDA+ het hele politieke debat mee naar links trekt door klaar en duidelijk de discussie aan te gaan over linkse antwoorden op jongerenwerkloosheid, armoede, lage pensioenen, ...

Tenslotte wijst Mertens erop dat de PS al meer dan 20 jaar onafgebroken in de regering zit en als lid van de sociaaldemocratische familie op de eerste rij stond bij de liberale hervormingen in Europa en de invoering van dramatische besparingen in Nederland, Frankrijk en Griekenland.

‘Volgens mij heeft het boek ‘Hoe Durven Ze?’ het debat op links versterkt, en niet verzwakt zoals u hautain beweert. Echt ik wil wel, maar het zou u sieren om even down to earth te komen, en echt het debat aan te gaan’, besluit Mertens zijn bericht.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig