Magnette: ‘PVDA verzwakt linkerzijde’
Foto: BELGA

De opgang van het uiterst linkse PVDA (PTB-Go) in de peilingen in Wallonië en Brussel gaat ten koste van de linkerzijde, met een PS en Ecolo die terrein verliezen. Dat heeft PS-voorzitter Paul Magnette gezegd in het RTBF-programma 'Indiscret'.

Hoewel een peiling 'een foto van een mening op een bepaald moment' blijft, toont het volgens Magnette niettemin aan dat de PS zal moeten vechten om het beleid te verdedigen tegenover de 'simplistische' voorstellen van een uiterst links dat 'surft op de woede'.

Eind januari had PVDA-woordvoerder Raoul Hedebouw nog gezegd dat het stijgende succes van zijn partij links niet zou verdelen, maar versterken.

Magnette bevestigde overigens dat zijn partij de beperking van de inschakelingsuitkeringen wil herzien. Dat was volgens hem een compromis dat de Franstalige socialisten 'in totaal uitzonderlijke omstandigheden' hebben aanvaard, toen het land na een lange periode zonder volwaardige regering opnieuw op de rails moest worden gezet.

Magnette weigerde tenslotte te kiezen tussen Rudy Demotte en Jean-Claude Marcourt toen hem gevraagd werd naar een socialistische kandidaat voor het leiderschap in de Waalse regering. 'Dat zullen we de dag na de verkiezingen wel zien. Laat ons eerst over projecten praten.'

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig