Honderden mensen protesteren zondag in Leiden tegen de komst van een veroordeelde pedoseksueel. Bij de flat waar Benno L. sinds enkele dagen woont, maken de betogers hun onvrede kenbaar. De Nederlandse politie houdt de menigte in de gaten.

Een enkeling houdt een spandoek vast. ‘Weg pedofiel, geen pedofiel in deze wijk’, is de leus van enkele buurtbewoners die zeggen kinderen te hebben. Anderen roepen ‘weg met die pedofiel!’

De voormalig zwemleraar kreeg zes jaar cel voor misbruik van tientallen zwakbegaafde meisjes. L. heeft zijn straf uitgezeten en kwam op oudejaarsdag 2013 vrij. Zaterdag werd bekend dat hij onderdak had gekregen in een flat in Leiden.

Er was geen toestemming gevraagd voor de demonstratie van zondag. Toen er toch een menigte groeide op de Apollolaan, ging burgemeester Henri Lenferink ter plaatse om met de demonstranten te praten. Volgens een woordvoerster hoopt de burgemeester zorgen weg te nemen bij de mensen door veel informatie te geven.

‘Draag Benno L. alsjeblieft over aan Duitsland. Wat mijn cliënt nu meemaakt, is mensonwaardig. Hij kan nog geen snee brood gaan kopen’. Dat zei de advocaat van de veroordeelde pedoseksueel. L. wil op termijn naar familie in Duitsland, maar is onder voorwaarden vrij. Daardoor kan hij pas op zijn vroegst volgend jaar verhuizen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig