‘Doordrukken uitbreiding euthanasiewet is gemiste kans’

De goedkeuring van de uitbreiding van de euthanasiewet door een wisselmeerderheid in de Kamer is ‘niet voor herhaling vatbaar’. Dat heeft CD&V-vicepremier Pieter De Crem zondag gezegd in VTM Nieuws.

De uitbreiding van de euthanasiewet naar oordeelsbekwame minderjarigen werd donderdag in de Kamer doorgedrukt door een wisselmeerderheid met de oppositiepartijen N-VA en Groen. Regeringspartij CD&V werd buitenspel gezet. ‘Een absoluut gemiste kans’, foeterde De Crem.

Hij wees erop dat zijn partij aanstuurde op een parlementair debat om een breed draagvlak mogelijk te maken, maar ‘men heeft het juridisch niet laten onderzoeken, ook niet door de Raad van State’ en ‘ook inhoudelijk is het draagvlak niet opgezocht’.

Het resultaat was ‘een rauwe en ruwe stemming’ waarbij 45 van de 88 Vlaamse parlementsleden in de Kamer het voorstel steunden, ‘met als gevolg dat we in het buitenland heel wat zaken mogen gaan uitleggen’. ‘Ook de wijze waarop de indieners het voorstel in de buitenlandse pers hebben verdedigd, duidt nogmaals op een gemiste kans. Dit is eigenlijk niet meer voor herhaling vatbaar’, voegde hij toe.

Een regeringscrisis kon volgens De Crem echter niet. ‘Wij staan kort voor de verkiezingen (...) We konden ons geen crisis permitteren’, zei de vicepremier, die erop wees dat de regering-Di Rupo nog een begrotingscontrole moet uitvoeren en ons land uit de Europese begrotingsprocedure moet halen.

De Crem ging niet in op de vraag of hij na de verkiezingen een centrumrechtse regering zonder socialisten wil. Zijn voorkeur gaat naar ‘een stevige coalitie met de mensen die het sterkst uit de verkiezingen komen’. Die moet bereid zijn een socioeconomische agenda uit te voeren, met ‘belangrijke ingrepen en besparingen, maar ook met groeimaatregelen’.

De uitdagingen zijn volgens De Crem voor elke mogelijke coalitie ook min of meer dezelfde. Er kondigt zich economische groei aan, maar er moet ook nog elf miljard euro bespaard worden om tegen de begroting tegen 2016 in evenwicht te brengen en de staatsschuld moet afgebouwd worden. ‘Er zijn weinig mirakeloplossingen’.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig