Betogers dan toch begonnen met evacuatie stadhuis Kiev
De barricades in het centrum van Kiev moeten uiterlijk maandag weg zijn Foto: AFP

Aanhangers van de Oekraïense oppositie hebben zondag het stadhuis van Kiev, dat ze al sinds december bezet hielden en was uitgegroeid tot het symbolisch centrum van hun anti-regeringsdemonstraties, geëvacueerd.

President Janoekovitsj had beloofd om de gerechtelijke stappen tegen 243 betogers die werden gearresteerd te laten vallen, indien de opposities uiterlijk tegen maandag enkele bezette gebouwen verlaat en barricades weghaalt in het centrum van Kiev. De op vrijdag vrijgelaten betogers stonden onder huisarrest, maar riskeren nog steeds een straf tot vijftien jaar.

Op zaterdag weigerde de oppositie nog toe te geven aan die eis, maar zondagmorgen verlieten dan toch de eerste manifestanten het gebouw. Tegenstanders van de regering hielden het stadhuis al sinds 1 december vorig jaar bezet. Het werd al snel een symbolisch oord, ‘het hoofdkwartier van de revolutie’.

Even later betrad de ambassadeur van Zwitserland, dat op dit moment voorzitter is van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), het gebouw voor een inspectie. ‘Zwitserland was door de regeringspartijen en de oppositie uitgenodigd om deel te nemen aan de overdracht van het stadhuis aan de autoriteiten’, zei ambassadeur Christian Schoenenberger.