Cancellara: ‘Ik blijf niet koersen tot ik veertig ben’
Foto: EPA

Nog twee jaar en dan hangt Fabian Cancellara zijn fiets aan de haak. Spartacus wil stoppen op zijn hoogste niveau en wil dus niet aanmodderen tot hij veertig is. Zijn huidige contract bij Trek Factory Racing, dat loopt tot 2016, is wellicht zijn laatste, vertelt hij in een interview met wielerwebsite Cyclingnews.

‘Ik heb een contract lopen tot 2016, maar daarna is het gedaan. Tegen dan zal ik zestien jaar als prof op de weg rijden. Ik ben het wielrennen nog niet moe, maar voel me soms wel een beetje vermoeid. Ik heb niks tegen Jens Voigt of Chris Horner (beiden veertigers), maar mij zal je op die leeftijd niet meer op de fiets zien’, geeft Cancellara als uitleg bij zijn nakende afscheid.

De reden is eenvoudig: Cancellara wil graag stoppen op een hoogtepunt. Goed nieuws voor de fans: voorlopig is Spartacus nog niet klaar met het wielrennen. ‘Als ik nu zou stoppen dan zou ik altijd iets missen. Ik wil zeker nog dingen bereiken in de sport en blijf mezelf nieuwe doelen stellen’, vertelt hij aan Cyclingnews. Het werelduurrecord, bijvoorbeeld, of een eerste regenboogtrui op de weg.

Maar ook na zijn afscheid wil de Zwitser actief blijven in het wielrennen. ‘Ik heb de ambitie om het wielrennen naar een hoger niveau te tillen. De sport wordt overspoeld met nieuwe regeltjes en nieuwe koersen. Als ik stop dan zal ik zeker mijn stem laten horen in die discussies. Als renner is het moeilijk om je mening te uiten, omdat je alleen staat met je mening. Maar na mijn carrière doe ik wat ik wil.’ Het is nog niet helemaal duidelijk welke job binnen het wielrennen Cancellara in de toekomst zal vervullen, maar wellicht stapt hij mee in de organisatie van de Ronde van Zwitserland.